Datum objave: 07. Srpanj 2016

Besplatno razgledavanje grada za višednevne goste Šibenika ima pozitivan ekonomski učinak

Šibenik News
Šibenik News

Tri puta tjedno posjetitelji grada Šibenika i županije imaju mogućnost besplatnog razgledavanja grada i okolice uz pratnju turističkog vodiča. Riječ je o inovativnom projektu u turizmu 'Dobrodošli u Šibenik' koji je započeo prošle godine u suradnji Turističke zajednice grada Šibenika i udruge Terra, a nastavlja se i ove sezone.  

 

Besplatna razgledavanja održavaju se utorkom i četvrtkom u popodnevnim satima te subotom tijekom jutra, a namijenjena su tuzemnim i inozemnim gostima koji ovdje borave tri dana ili duže. Da bi mogli biti dio grupe koja najčešće broji između 25 i 30 zainteresiranih posjetitelja, turisti trebaju donijeti potvrdu o višednevnom boravku na području grada i/ili županije.

 

- U prošli utorak krenula je prva tura, a ove godine proširili smo se na županiju pa nam se priključila i Turistička zajednica županije. I nije riječ o klasičnom razgledavanju, nije bazirana na starinama - napomenuo je Dino Karađole, direktor lokalnog TZ-a.

 

Udruga Terra broji 14 članova koji nisu nužno turistički vodiči već su im zajedničke ideje i konkretne akcije u cilju poboljšanja razvoja turizma u Šibeniku. Jedan od konkretnih pothvata su i besplatne ture koje utječju i na ekonomiju i gospodarstvo budući da uključuju grupni posjet obrtnicima u staroj gradskoj jezgri Krešimirovog grada. Upravo su obrtnici ti koji osjete konkretne učinke ovakvih razgledavanja jer, kako doznajemo, nerijetko se dogodi da turisti kupe suvenir tijekom razgledavanja ili se naknadno vrate potrošiti.

 

- Turistička razgledavanja u Šibeniku su dosta kratka, dođe se do katedrale i to je to. Mi u ponudi imamo razgledavanje stare gradske jezgre, otoka, Sokolarskog centra u Dubravi, hotele i sve to laganom šetnjom. Ture su uglavnom na engleskom jeziku, osim ako nemamo posebnu grupu u dogovoru s iznajmljivačima. Turisti u grupama su uglavnom strani posjetitelji - objašnjava Vinka Protega, predsjednica Udruge Terra. 

 

Samo prošle godine tijekom turističke sezone organizirano je 25 tura u kojima je sudjelovalo oko 700 turista, a njihove reakcije, navodi Protega, redom su pozitivne. 

 

- Imali smo turiste koji nekoliko godina dolaze na ljetovanje u Šibenik no rekli su nam da su tijekom naših zajedničkih razgledavanja saznali nešto novo o gradu. Prošle godine imali smo mladi njemački par koji nas je preporučio svojim roditeljima. Bude i turista poput onih su veoma dobro upoznati sa Šibenikom pa smo tako s jednima pričali o Bitci kod Lepanta i šibenskoj galiji Juraj koja je sudjelovala u bitci - ispričala nam je Vinka. 

 

Zanimljivo, jedan od razloga zašto su turisti iz grupe za besplatno razgledavanje Šibenika i okolice došli ovdje je, kaže nam Vinka, to što su za odmor htjeli destinaciju koja nije razvikana. 

 

 

Piše: Snježana Klarić

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3