Datum objave: 18. Lipanj 2016

Otvoren 56. MDF: Gradonačelnikov gaf - pozdravio političare i biskupa, ali ne i djecu

Diana Ferić
Diana Ferić

Dvoje šibenske djece u srednjovjekovnim kostimima, simbolizirajući vrijeme kada je Šibenik prvi put spomenut prije 950 godina, proglasili su večeras otvorenim ovogodišnji 56. međunarodni dječji festival, a na otvorenje je ipak stigla njegova pokroviteljica, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

- Hvala predsjednice što ste večeras s nama, ne samo zato što ste uveličali ovu svečanost otvorenja nego zato što ste s nama u godini na kojoj smo ponosni, 950. godina od spomena Šibenika, najstarijeg izvornog hrvatskog grada. Ovim danima Šibenik postaje grad djece, veselja i radosti, a i roditelji postaju djeca i otkrivaju sa svojim najmlađima  kutke ovog prekrasnog grada, njegove skale, kale i uličice - kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić koji je na početku svog kratkog govora pozdravio sve uzvanike od predsjednice i biskupa do članova ministarstava, zastupnike u EU,  no zaboravio je pozdraviti djecu! 

 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je, međutim, svoj govor započela upravo s „draga djeco, drage Šibenčanke i Šibenčani, dragi gosti:“

 

- S posebnim sam veseljem večeras s vama, ne samo kao pokroviteljica ovog festivala nego doista kao njegov veliki prijatelj. Pratim ga već godinama, najprije u svojoj dječjoj dobi, a onda sam na njega s radošću dolazila sa svojom djecom, odlazila na priredbe i radionice u našem prekrasnom, hrvatskom Šibeniku. Ovih će dana šibenske ulice odzvanjati dječjim smijehom. Ima li ljepšeg poklona Šibeniku za 950. Obljetnicu njegova spomena kao prvog hrvatskog grada. Šibenikom će vladati djeca i svi oni koji su mladi u srcu. Kroz ovaj festival odrastali su mnogi  talenti u glazbi, umjetnosti i sportu i vjerujem da će tako biti ove godine i ubuduće. Vjerujem da ćete svi s radošću posjećivati ne samo večernje priredbe nego i kreativne radionice. Držim da su one najbolji način kako razvijati dječju kreativnost, kako postaviti ono o čemu svi ovih dana razgovaramo, postaviti reformu našeg obrazovanja i kroz igru i smijeh, kroz radost i ljubav prema znanosti i učenju oblikovati likovnu, glazbenu i svaku drugu kulturu - kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

 

Ovogodišnji MDF otvorila je novi mjuzikl šibenskog kazališta ČOZ Čarobnjak iz Oza u režiji Nine Keflin dok je stihove uglazbio Neno Belan,a prije toga je prikazan pomalo nedorečen video uradak o šibenskoj povijesti koji počinje s kraljem Krešimirom, nastavlja se s Jurjem Dalmatincem i gradnjom katedrale, Faustom Vrančićem i njegovim izumima i završava utakmicom Šibenka - Bosna 1983. godine.  

Iz kategorije: Vijesti