Datum objave: 17. Lipanj 2016

Danas se obilježava 25. rođendan legendarne, šibenske 113. brigade

Diana Ferić
Diana Ferić

Obilježavanje 25. Obljetnice legendarne šibenske, 113. brigade započelo je jutros polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika na Baldekinu, u spomen na sve poginule i umrle branitelje. Počast su im odala izaslanstva Šibensko – kninske županija, Grada Šibenika, svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, nekadašnji zapovjednici te brigade i mnogi drugi. Misu je služio don Tomislav Puljić koji je, uz ostalo, poručio braniteljima da izdrže „ omalovažavanja i maltretiranja kojima su izloženi od kraja Domovinskog rata do danas“, a kao i prijašnjih godina izrazio je negodovanje zbog toga što na spomeniku braniteljima na Baldekinu nem križa, kao kršćanskog obilježja.

 

U izjavi novinarima prvi zapovjednik 113. Brigade Mate Viduka kazao je da ne zna jesu li u počecima rata pripadnici te brigade bili više ludi ili hrabri, ali da su sasvim sigurno bili ludo hrabri, gledano i iz današnje perspektive. „ Mojim momcima čestitam ovaj dan, postigli su nešto nemoguće.. To je u početku bilo kao da sučelite slona i miša, ali miš je bio jako vješt, ono što je bilo namijenjeno mišu doživio je slon. Mi smo branili naša ognjišta i u tome je naša snaga“, istaknuo je Viduka.

Sveta misa služit će s u kapelici u bivšoj vojarni Bribirskih knezova, a nakon toga će biti održana i svečana akademija.

 

Šibenska brigada nosi epitet legendarna u prvom redu zbog ratnog rujanskog podviga kada je obranjen Šibenik i u bitci koja se smatra prekretnicom u Domovinskom ratu, ali isto tako i zbog nekih od prvih oslobodilačkih akcija HV-a, poput operacija Nos Kalik ili Miljevci. Trag je šibenska brigada ostavila i u akciji Maslenica, na Južnom bojištu, Stolovima u BiH te u Oluji. 

Iz kategorije: Vijesti