Datum objave: 14. Lipanj 2016

FOTO: Pokazna vježba ŽOC-a: Intervenirali zbog sudara dvaju brodova

Šibenik News
Šibenik News

U organizaciji Županijskog operativnog centra Šibensko-kninske županije, danas je na Gatu Vrulje održana pokazna vježba intervencije kod iznenadnog onečišćenja mora.

 

Vježba je imala za cilj pokazati u praksi primjenu mjera i radnji iz Plana intervencije kod iznenadnih onečišćenja mora na području Šibensko-kninske županije, te spremnost angažiranja operativnih snaga u za to predviđenom ograničenom vremenu, sukladno scenariju vježbe.

 

Vježba je započela u trenutku kada je zaprimljen poziv da je došlo do sudara između putničkog broda „Tijat“ prilikom dolaska na vez i privezanog RO-RO putničkog broda „Lošinjanka“ za vrijeme opskrbe gorivom iz auto cisterne. Uslijed sudara došlo je do pucanja crijeva kojim se vršila opskrba pogonskim gorivom, zbog čega je u more istekla određena količina goriva.

 

Nakon nekog vremena u strojarnici RO-RO putničkog broda došlo je do požara. Uslijed havarije tri osobe su teže, a šest lakše ozlijeđeno.

 

Aktivnosti koje su provedene tijekom vježbe su sprječavanje onečišćenja mora i prikupljanje isteklog ulja ručnim skimerom, gašenje požara na oštećenom brodu te zbrinjavanje ozlijeđenih osoba, a koordinator vježbe je Odjel za upravljanje i nadzor pomorskog prometa i poslove traganja i spašavanja, Lučke kapetanije Šibenik.

 

Uz članove Županijskog operativnog centra u vježbi su sudjelovali Županijski centar 112, Lučka kapetanija Šibenik, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru- MRCC, Policijska uprava Šibensko-kninska, Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije i Javna vatrogasna postrojba Grada Šibenika.

 

Kao operativne snage u vježbi su angažirani Brod Lučke kapetanije Šibenik „ Šibenik “, Plovilo Postaje pomorske policije, Eko brod Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, brod Lučke uprave Šibensko-kninske županije, tegljači „Brodospas“ Split i „Delta“, vatrogasno vozilo, vozilo Hitne pomoći i vozilo Policijske uprave šibensko-kninske.

 

Zapažanja na licu mjesta tijekom provođenja vježbe nedvojbeno će ukazati na mogućnost podizanja kvalitete provedene vježbe, odnosno postupanja članova ŽOC-a u stvarnoj situaciji eventualnog onečišćenja mora ugljikovodicima. Zapovjednik ŽOC-a Robert Baljkas napravit će analizu vježbe, koja je prema scenariju trajala sat vremena, te analizu s prijedlogom zaključaka dostaviti na mišljenje članovima ŽOC-a s ciljem da se uočene slabosti otklone odnosno umanje u najvećoj mogućoj mjeri.


 

Fotogalerija: Stanko Ferić

 

Iz kategorije: Vijesti