Datum objave: 11. Lipanj 2016

FOTO Revitalizacija Martinske:Oživjeti lijepu prošlost za sretnu sadašnjost

Šibenik News
Šibenik News

Projekt revitalizacije gradskog kupališta Martinska kod Šibenika predstavljen je danas, 11. lipnja, u Krešimirovom gradu. 

 

Program projekta 'LjeTUj na Martinskoj' zajedno su predstavili gradonačelnik Šibenika, Željko Burić koji projekt podržava od prvog dana njegovog spomena, potom Darko Relja, predsjednik Udruge za promociju i zaštitu kulturnog stvaralaštva Disco Gimnazije ujedno organizator projekta te Maja Šintić i Zvonimira Bralić iz Šibenske udruge mladih uz Tomislava Travčića iz Društva za sportsku rekreaciju 'Sport za sve' 08 Forca koji su autori nekoliko programa koji će se odvijati za vrijeme trajanja projekta od 27. srpnja do 2. kolovoza ove godine.

 

- Kroz vraćanje u povijest Šibenika, rekao bih da se budi naša svijest i savjest jer su to sve pomalo zaboravljeni i ostavljeni prostori koji nas vraćaju u ono vrijeme kad je Šibeik imao svoj štih i dušu, kada su prostori poput Gimnazije, Martinske i Poljane bili mjesto okupljanja, druženja. Cilj ovog projekta je vratiti te prostore iz zaborava u budućnost. Naravno da će oni biti nešto drugačiji, nešto modificiraniji u odnosu na ono što su bili, ali kad pričamo o Martinskoj, to je sjajan prostor koji je pao u zaborav – kazao je gradonačelnik Šibenika, Željko Burić.


Kroz sedam dana na Martinskoj će se odvijati niz različitih programa koji će spojiti različite kulturne izričaje od filma i glazbe do kreativnog izražavanja, kulinarskih radionica i sportske rekreaciji.

 

- Živim u tom starom duhu. To me veseli i to je ono što u ovim teškim vremenima, taj povratak u prošlost, da čovjeku force. Sjetiš se tih lijepih dana, pa tih lijepih prostora i onda ih kreneš oživljavati. Martinsku smo zamislili tako da je oživimo na način da joj probudimo usnuli duh. Izvanredno su se poklopili i datumi poput 27. srpnja kada je prije 50 godina pušten u promet Šibenski most, navršava se 25 godina otkako je most obranjen u Domovinskom ratu, a ne smijemo zaboraviti ni veliku obljetnicu 950. godina od prvog pisanog spomena grada Šibenika – priznao je Darko Relja, prvi čovjek Disco Gimnazije, udruge koja stoji iz jednog od najnostalgičnijih projekata koji će se ovog ljeta održati na području Šibenika.


Što se glazbenog programa tiče, na Martinskoj će se ove godine, od prestanka djelovanja legendarne Martinske fešte, ponovno svirati, a od potvrđenih bendova tu su Kuzma i Shaka Zulu, Zaa, Point Blank, Magul, El Gato, Damir Duplančić Dupli aka Izgubljena Generacija, DJ Bake Jr., DJ Vlado i DJ kolektiv Disco Gimnazija.

 

Također, ove godine Šibenik neće dobiti Disco gimnaziju u prostorijama Gimnazije Antuna Vrančića kako je to dosad bilo već će se ista preseliti na Martinsku, a neće biti ni jedne Gitarijade, već se spremaju dvije. Na jednoj će nastupiti bendovi koji su se okupili šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a druga je namijenjena bendovima novih generacija koji se tek probijaju pred publiku.

 

Nakon glazbenog programa, tu je i filmski program koji će biti realiziran kroz večernje drivein kino.

 

Da Martinska tih dana živi svih 24 sata, uz kupanje, druženja te glazbeni i filmski program pobrinut će se članovi Š.U.M.-a i Force.

 

- Drago mi je što smo pozvani uključiti se u ovu prekrasnu ideju i pozdravljam je budući smatram da je Martinska izuzetna i prevrijedna lokacija što povijesno, što identitetski za grad i apsolutno ćemo uvijek podržati i biti bliski revitalizaciji Martinske – kazala je Maja Šintić, u ime Š.U.M.


Šintić 'potpisuje' program Vegaonice, radionice zdrave vegetarijanske prehrane koja će se odvijati na Martinskoj tijekom dva dana, a pozvani su sudjelovati svi koji žele naučiti nešto novo u kulinarskom smislu.


- Tih dva dana judi će moći kuhati s nama vegetarijanske recepte i pojesti nešto zdravo i neokrutno na samoj Martinskoj – poručila je Šintić.


Zvonimira Bralić, pak, glavna je i dogovorna za kreativnu radionicu koja je u prvom redu namijenjena djeci i mladima, a zatim i ostalima koji žele sudjelovati neovisno o godinama.

 

- Radionica je ekološkog karaktera jer ćemo se potruditi da materijal koji koristimo bude prikupljen iz prirode. Sve što izradimo, uglavnom, ostavit ćemo na Martinskoj da stvara dodatni vizualni identitet i budi kreativnost. Ono što želimo je da se svi osjećaju ugodno, da se druže i nauče nešto kreativno – objašnjava Bralić.

 

Vikend u sklopu programa 'LjeTUj na Martinskoj' rezerviran je za sportsku rekreaciju s potpisom Društva 'Sport za sve' 08 Forca čiji član.



- Ono što bismo mogli izdvojiti jest program za petak i subotu kada ćemo organizirati natjecanja uvodi, a imat ćemo i bazične sportove poput košarke. Žao nam je što se većina košarkaških terena pogasila. Blizu nam je Jadrija gdje se više ne organizira ni poznati turnir pa ćemo preko Martinske pokušati podignuti sve te sportove koji su generacije prije nas imale, koje smo imali i mi tijekom djetinjstva, a kojih više nema. U Forci imamo tim entuzijasta koji nastoje omogućiti sport svima – kazao je Tomislav Travčić u ime sportskog Društva.

 

Upravo jedan od najpoznatijih sportski događanja u organizaciji Force jest triatlon Tuta Forca koji će se ove godine prebaciti iz kolovoza na srpanj kako bi se održao u okviru programa 'LjeTUj na Martinskoj' prilikom čega će Forci od velike pomoći biti i članovi spasilačke službe Sveti Nikola. Triatlon je namijenjen odraslima, a planiraju i onaj u manjem obimu kako bi u ispitivanju snaga na zabavan način mogla sudjelovati i djeca.


Na predstavljanju programa projekta revitalizacije Martinske 'LjeTuj na Martinskoj' organizatori su pozvali sve zainteresirane vlasnike pasara, brodova dužine 5,6 metara da se javi ukoliko njihovi brodovi udovoljavaju uvjetima sigurnog prijevoza putnika od šibenske rive do Martinske i nazad.

 

Grad Šibenik osigurat će autobusni prijevoz no stara Martinska nije Martinska bez pinice bake Slavke ili nešto što bi barem podsjetilo na nju. Svi zainteresirani za potrebe informacije mogu se javiti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


Dodajmo i to da projekt revitalizacije Martinske podržava Turistička zajednica grada Šibenika, a u njegovom ostvarivanju sudjeluju i članovi Udruge za poticanje inkluzije Šibenik.

 

Sve informacije o rasporedu glazbenog i filmskog programa (drivein kina) kao i vrijeme održavanja radionica i sportskog natjecanja te prijava na iste bit će poznati i oglašeni na vrijeme.
 

Iz kategorije: Vijesti