Datum objave: 03. Lipanj 2016

PRVA VIJEST: Novi šibenski biskup bit će monsinjor Tomislav Rogić

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Novi šibenski biskup bit će Monsinjor Tomislav Rogić. On u Šibenik dolazi iz nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika u Udbini koju vodi od 2012. godine, a na tu mu je dužnost dekretom povjerio biskupa mons. Mile Bogovića.

 

Monsinjor Tomislav Rogić rođen je u Senju gdje je završio osnovnu školu, potom školovanje nastavlja u Nadbiskupskoj srednjoj školi u Zadru, a teologiju studira u Rijeci. Šestu godinu studija upisuje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Prva pastoralna iskustva dobiva kao župni vikar na Vežici u Rijeci, potom je upućen na studij biblijske teologije u Rim na papinsko sveučilište Gregorianu.

 

Po povratku sa studija obnaša dužnosti pastoralnog suradnika i župnika u Rijeci, a od akademske godine 1998./99., 12 godina predaje kao asistent, magistar teoloških znanosti na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci.


Kada se 2000. godine odlukom Svetog oca Ivana Pavla II. osniva nova Gospićko- senjska biskupija monsinjor Tomislav Rogić imenovan je, odlukom biskupa Mile Bogovića, na visoku funkciju njegovog prvog suradnika, generalnog vikara. Na toj dužnosti monsinjor Tomislav Rogić djeluje do 2004. kada je imenovan župnikom najbrojnije župe u biskupiji, Uzvišenja Svetoga križa u Ogulinu i dekanom ogulinskim. Kao ogulinski župnik Tomislav Rogić je u proteklih 8 godina umnogome pridonio da se kroz razne vidove duhovne obnove razina svijesti i odgovornosti prema bližnjemu, kroz karitativni rad, pomoć najpotrebitijim, prema svom gradu i domovini, digne na najvišu razinu.


Uz duhovni rad mnogo je radio i na obnovi crkvenih objekata, s velikom brigom o materijalnoj baštini grada Ogulina obnavljajući crkve Sv. Jakova i Petra, crkvu Sv. Roka i Sv. Antuna Padovanskog u Hreljinu i mnoge druge crkve i kapelice. Svojim djelovanjem ostavio je u Ogulinu pečat kao svećenik, suradnik i čovjek zbog čega je dobio priznanje Grada Ogulina.

Nakon Ogulina službovao je u Udbini odakle dolazi u Šibenik gdje će nakon biskupa Srećka Badurine i biskupa Ante Ivasa biti treći biskup šibenske biskupije od osamostaljenja Republike Hrvatske.  

Iz kategorije: Vijesti