Datum objave: 30. Svibanj 2016

Dan ljubaznosti u prometu: TZ grada Šibenika i učenici Prometno - tehničke škole nagrađuju vozače

Šibenik News
Šibenik News

Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. - 2020.godine Odjel za sigurnost cestovnog prometa ove Policijske uprave u suradnji s Gradom Šibenikom, Turističkom zajednicom Grada Šibenika i Prometno-tehničkom školom iz Šibenika organizira akciju „Dan ljubaznosti u prometu“ s ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima.

 

Povodom ove akcije sutra, 31. svibnja,  između 10 i 14 sati u Šibeniku učenici Prometno-tehničke škole iz Šibenika će na četrdeset pješačkih prijelaza nadzirati poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima i na posebnim obrascima bilježiti registracijske oznake savjesnih vozača na osnovu kojih će se izvući 10 vozača koji će biti nagrađeni od strane Turističke zajednice Grada Šibenika.


Tijekom ove akcije od vozača očekujemo da se zaustave ispred pješačkog prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje „Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu“. Na ovakav način potičemo pješake da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu:“Hvala“ ili da se osmjehnu, jer osmjeh je toliko poticajan, a tako ga rijetko rabimo u svakodnevnom komunikaciji.


Krajnji cilj akcije je osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojemu živimo i da ovakvo kulturno i ljubazno ponašanje postane dijelom naše svakidašnjice.

 

Na potrebu ovakve i sličnih akcija u prometu koji se odnose na sigurnost pješaka u prometu ukazuju i naši statistički pokazatelju prema kojima je u 2014.g. u prometu smrtno stradalo 4 pješaka, 11 njih je teže i 31 lakše ozlijeđen u odnosu na 2015.g. kada je smrtno stradao 1 pješak, 11 ih je teže, a 29 lakše ozlijeđeno. Međutim treba skrenuti pozornost i na prometne nesreće s ozlijeđenim pješacima, koji u vrijeme nesreće nisu koristili pješački prijelaz pa je tako 2014.g jedan pješak smrtno stradao, a u 2015.g. je zabilježeno 9 prometnih nesreća zbog greške pješaka.  

Iz kategorije: Vijesti