Datum objave: 24. Svibanj 2016

Društvo 'Juraj Dalmatinac':Novac od tvrđava ne smije u gradsku riznicu, mora se reinvestirati

Šibenik News
Šibenik News

Društvo za očuvanje šibenske baštine 'Juraj Dalmatinac' idućeg mjeseca obilježava pet godina postojanja.

 

Kad se govori o Društvu, treba reći da se radi o nizu Šibenčana iz svih područja djelovanja koji svojim znanjem i iskustvom žele dati doprinos u brizi o kulturno – povijesnoj baštini Krešimirovog grada, stoga ne čudi što je upravo Društvo učinilo prvi, često i najteži korak u smjeru realizacije nekoliko iznimno značajnih projekata revitalizacije kulturno – povijesnih bisera grada, a riječ je, naravno, o tvrđavama sv. Mihovil i Barone.

 

- 24. lipnja organiziramo proslavu Društva kada ćemo napraviti kronologiju našeg rada. Svoj doprinos dat će i Šibenska narodna glazba, bit će dosta iznenađenja. Uz malu zabavu, proveselit ćemo se i pokazati zajedništvo, koliko smo složni za naš grad Šibenik – kazao je Nikola Grubić, predsjednik Društva.


Pet godina od osnutka 'Juraj Dalmatinac' broji preko 400 članova s tedencijom rasta broja članstva jer, kako kaže Grubić, u najavi je nekoliko velikih projekata koji će mnogima biti veoma zanimljivi.

 

No ono što žele naglasiti je način preraspodjele novca koji se slijeva u gradsku riznicu Grada Šibenika, a koji se uprihoduje djelatnostima tvrđava sv. Mihovila i Baronea.

 

- Važno je naglasiti da se novac od tvrđava mora reinvestirati – navodi Grubić, objašnjavajući da novac koje uprihode tvrđave ne smije ići u gradsku blagajnu odakle će biti raspoređene na razne stavke, već se taj novac mora vratiti ili tvrđavama ili staroj gradskoj jezgri.


- Povijesnu gradsku jezgru moramo obnoviti da dolazi što više turista. Stoga treba napraviti model prema kojemu novac neće ići nigdje van kulturno – povijesnih spomenika – govori Grubić, dodajući:

- Od toga nećemo odstupati i zbog toga smo osnovani, da damo vrijednost tvrđavama, da se zarađuje, ali da taj novac ne ide dalje od zasposlenika, hladni pogon i na reinvestiranje.

 

Jedan od modela prema kojemu bi se novac zarađen na fortifikacijskom sustavu sačuvao od gradske riznice, Društvo vidi u osnivanju zaklade.
 

Iz kategorije: Vijesti