Datum objave: 17. Svibanj 2016

Proslavljen Dan Šibensko - kninske županije uz jasan stav neka nitko ne dira u županijski ustroj

Diana Ferić
Diana Ferić

Dan Šibensko – kninske županije proslavljen je danas svečanom sjednicom Županijske skupštine na kojoj su dodijeljene nagrade i priznanja ovogodišnjim laureatima.
Ni svečanu sjednicu nije mimoišla aktualna najava o navodnom ukidanju nekih županija i stvaranju regija na što se u svom pozdravnom govoru osvrnuo i Nediljko Dujić , predsjednik Skupštine: „Proteklu godinu naša je županija odradila veliki posao u cilju boljitka svih građana županije. Prije godinu dana s ovog mjesta pozvao sam odgovorne u Hrvatskoj da se prestanu baviti politikantstvom jer nam trebaju županije, gradovi i općine. Mi radimo svoj posao, a oni pričaju u prazno, priču koja ne doprinosi boljitku naroda, pa ih pozivam ponovo da se okane praznih priča. Vjerujem u Hrvatsku podijeljenu na županije te da će prevladati ozbiljno razmišljanje da je decentralizacija budućnost“, kazao je Dujić napomenuvši da se prekrajanjem Hrvatske bave kvazipolitičari s ciljem da se neke sredine, među kojima su Šibenik i Šibensko – kninska županija podijeli.

 

I Šibensko – kninski župan Goran Pauk je ponovio da su postojeće županije prirodne, povijesne cjeline koje građani podržavaju kao nositeljice regionalnog razvoja. U svom govoru je rezimira sve što je u Županiji napravljeno u proteklih godinu dana. Napomenuo je kako Županija dobiva strategiju razvoja koja se temelji na njezinim komparativnim prednostima među koje svakako spadaju poljoprivreda i obiteljska gospodarstva. Nabrojio je i projekte koji pridonose turističkom razviju, ali i otvaranje centra za aluminij koji će u poduzetništvu, u suradnji sa znanošću nastaviti tradiciju prerade lakih metala. Podsjetio je i na podizanje društvenog standarda u Županiji i razvoj županijski ustanova, a posebno je istaknuo projekta valorizacije tvrđave svetog Nikole za koju se i vodi postupak upisa u UNESCO –vu baštinu.
Dan Županije na svečanoj sjednici čestitali su i Ante Sanader, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Josipa Rimac, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera i predsjednika HDZ –a Tomislava Karamarka i oboje su se založili za ostanak postojećih županija.

 

Posebno snažan pljesak dobio je biskup Ante Ivas koji je kazao kako je Županija brod na kojem su Krka jarbol, a Dinara jedra te da je Šibensko – kninska županija Gospina županija već i zbog toga što je u njoj pronađen najstariji Gospin kip, a na kraju je zapjevao i pjesmu gospi od Tarca.
Nagrada Šibensko – kninske županije danas je dodijeljena Špiri Guberini za životno djelo u umjetničkom i kulturnom promicanju Šibensko-kninske županije, Mihovilu Grabiću – posmrtno, zbog zasluga za dugogodišnji dobrovoljni rad u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu „Drniš“ i na prostoru Šibensko-kninske županije, Ivi Mikuličinu zbog iznimnog doprinosa u novinarstvu, a posebice u području glazbe gdje se istaknuo kao osnivač i voditelj popularnih klapa, autor više od sto pjesama , te dobitnik mnogih prestižnih nagrada i priznanja. Umjesto Špire Guberine, koji nije mogao doći zbog bolesti nagradu je primio njegov „netjak“ Klaudio Šupuk.

 

U ime svih nagrađenih zahvalio se Ivo Mikuličin koji je kazao kako mu je posebna čast primiti nagradu na daskama HNK Šibenik u kojem je počeo glumiti Špiro Guberina te je pozvao sve da snažnim, šibenskim pljeskom pošalju poruku Špiri Guberini sa željom da što prije ozdravi i dođe u Šibenik.
 

Iz kategorije: Vijesti