Datum objave: 10. Svibanj 2016

FOTO: NCP Šibenik i norveški partneri proslavili porinuće 50.katamarana za norveška ribogojilišta

Diana Ferić
Diana Ferić

Porinuće 50. katamarana koje izgradilo Remontno brodogradilište Šibenik (RBŠ) za norvešku tvrtku Moen Marin, posredstvom hrvatske tvrtke u norveškom vlasništvu CroNoMar obilježeno je danas u tom Remontnom brodogradilištu svečano, presijecanjem vrpce , u nazočnosti veleposlanice Kraljevine Norveške u RH Nj.E. Astrid Versto, Zdeslava Matića, pomoćnika ministra gospodarstva RH, Petra Šimića, posebnog savjetnika ministraobrta i poduzetništva Darka Horvata, Emilije Margarete Vučinić i Antuna Mahnića iz Ministarstva vanjskih poslova RH te Gorana Pauka, šibensko – kninskog župana i Željka Burića, gradonačelnika Šibenika te brojnih drugih uzvanika, poslovnih partnera i radnika RBŠ –a.


Zajedno s tim jubilarnim 50. danas će naručitelju iz Norveške biti isporučen još jedna katamaran koji se paralelno gradio, a do kraja ove godine ta će se brojka popeti na 60.

Kada je prije šest godina uspostavljena suradnja između RBŠ –a o Moen Marin mislilo se da će ih, u najboljem slučaju, biti izgrađeno najviše 15, a valja naglasiti da je RBŠ u taj posao ušao u vrijeme najžešće gospodarske krize i bez ikakvog iskustva u gradnji brodova.

 

Zahvaljujući tom poslu danas su najveći izvoznik u Šibensko – kninskoj županiji, a katamaran je, što je posebno naglasio Malvin Villabo, predstavnik CroNoMara, stopostotni hrvatski proizvod.


Prije svečanosti porinuća, na ulazu u RBŠ podignuta je hrvatska zastava u čast onih radnika bivšeg MTRZ –a Velimir Škorpik koji su prije 25 godina u tada vojnoj ustanovi podigli hrvatsku zastavu nasuprot okruženju neprijateljske JNA. Bila je to prva vojna ustanova u Hrvatskoj u kojoj je zavijorio hrvatski stijeg.

 

Goran Prgin, vlasnik RBŠ –a usporedio je taj čin s hrabrošću te tvrtke da se danas, unatoč nepoduzetničkoj klimi hrabro upušta u poslovne poduhvate.


- Danas podizanjem zastave obilježavamo veliki radni uspjeh, nažalost, isto u lošoj, a usudio bih se i reći neprijateljskoj klimi prema poduzetništvu. Preuzimanjem brodogradilišta 2004. godine planirali smo petogodišnji razvoj u kojem nam je bio cilj doći do 100 milijuna kuna prihoda i 250 zaposlenih. U samo 3 godine ostvarili smo prihode od 120 milijuna kn i 4oo zaposlenih djelatnika.

 

Također, iz jednog vojnog brodogradilišta  većinu proizvodnje orijentirali smo na remont jahti i komercijalnih brodova. U istom periodu napravili smo marinu s 350 vezova.  Taman tada, kada su pred nama bili dogovarani veliki poslovi i projekti, zahvatila nas je svjetska kriza koja je prepolovila naše prihode i zaustavila planirani razvoj te se brodogradilište našlo u nezavidnoj situaciji. Godine 2010. bez iskustva u gradnji aluminijskih katamarana, ugovorili smo prva dva broda za norveškog naručitelja. U tom trenutku nitko nije mogao pomisliti da ćemo 2015. godinu završiti s isporukom 15 brodova, a danas eto isporučujemo 50. brod dok će 2016. doseći i brojku 60. Mogu reći da je ovaj posao u krizi spasio brodogradilište.


Još se jednom moram zahvaliti gospodinu Malvinu i partnerima iz Norveške što ste imali povjerenja u nas. Također se zahvaljujem svojim djelatnicima koji su napravili proizvod svjetske kvalitete te koji su u krizi imali strpljenja i bez pogovora izvršavali sve obaveze. Moram se zahvaliti i našim kooperantima na kvalitetnom radu i strpljenju. Ponosan sam na svoje brodogradilište i na svoje djelatnike zahvaljujući kojima smo po prihodu iz 2015. g nadmašili uspjeh postignut prije krize - kazao je Goran Prgin, ističući da su lani zaposlili 30 novih djelatnika i izražavajući nadu da će aktualna hrvatska Vlada pokazati više razumijevanja za poduzetnike i osigurati im bolji pristup financiranju.


Na početak i razvoj suradnje NCP –a i norveškog partnera podsjetio je i Malvin Villabo koji je posebno pohvalio stručnost i ozbiljnost RBŠ –a i kvalitetu njihovih proizvoda koji opslužuje ribogojilišta u Norveškoj i kojima se uzgajajumilijuni tona ribe. Osvrni se i na to kako pridonijeti poboljšanju hrvatske konkurentnosti


 - Nismo još pronašli javni mehanizam kreditnog financiranja izvoza u Hrvatskoj. Razine dohotka i zarade mora postavljati konkurentni sektor, a ne lokalni monopoli i nadležna tijela. Hrvatska mora usavršavati proizvodni postupak u brodogradnji kako bi rasla produktivnost. Trenutno je u Hrvatskoj slaba proizvodnja, ali upravljanje projektima i nabavom. Produktivnost koči i papirologija jer je za sve potrebno pribaviti hrpu papira . Svi smo na istom „brodu“ i svi se moramo boriti za obostranu korist uključenih stranki - istaknuo je Villabo.


Nj.E Astrid Versto podsjetila je da Hrvatsku i Norvešku veže maritimna tradicija pa nije slučajno što se tvrtke povezuju na tom gospodarskom području te je izrazila želju da suradnja u budućnosti bude još čvršća sada kada je Hrvatska članica EU.


U pozdravnom govoru Zdeslav Matić, pomoćnih ministra gospodarstva, istaknuo je kako je od početka upoznat s poslovnom suradnjom RBŠ –a i tvrtke Moen Marin te da ju je najprije pratio sa zebnjom i bojazni hoće li RBŠ uspjeti ispuniti očekivanje te da mu je iznimno drago što je rezultata puno bolji i od najoptimističnijih prognoza.


Cijeli projekt započeo je posredstvom CroNoMar-a, hrvatske tvrtke u norveškom vlasništvu čiji je cilj je bio povezivanje i realizacija poslovnih suradnji između norveških i hrvatskih tvrtki. Time se poduzetnicima iz Hrvatske omogućio pristup novim tržištima i kupcima, brže usvajanje novih tehnologija, povećanje investicija, razvijanje dugoročnih poslovnih odnosa baziranih na povjerenju, kvaliteti i pouzdanosti, te umrežavanje između poslovnih ljudi u cilju realizacije novih projekata hrvatskih izvoznika.

 

Svi brodovi  proizvode se u skladu s najvišim standardima kvalitete. Bitno je naglasiti da je NCP u trenutku kad je svjetska ekonomija doživljavala ogroman pad, prepoznao potencijal i prihvatio izazov novogradnje s kakvom još nije imao iskustva i od samih početaka dokazao profesionalnost i iznimnu kvalitetu te uspješno konkurira na svjetskom tržištu.

 

Povjerenje partnera  potvrdilo  se povećanjem narudžbi iz godine u godinu. Od početne ideje, ova poslovna suradnja vezana za proizvodnju aluminijskih katamarana koji se kao radni brodovi koriste u norveškom sektoru marikulture, razvijala se znatno brže od svih očekivanja i isporuke brodova koje su izgradili hrvatski stručnjaci se u međuvremenu utrostručio u odnosu na plan. Lani je izvozna vrijednost isporučenih katamarana bila 100 milijuna kuna.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3