Datum objave: 06. Travanj 2016

Master plan održive urbane mobilnosti sveti gral rješavanja prometnih problema

Šibenik News
Šibenik News

Sredinom dana, 6. travnja, u prostorijama Gradske vijećnice u Šibeniku održana je radionica u svrhu izrade Master plana održive urbane mobilnosti Krešimirovog grada.

 

Prvi radni sastanak okupio je nekoliko sudionika prometnog sustava grada Šibenika uključujući predstavnike Gradskog parkinga i Lučke uprave uz prisutnost tima iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika predvođeni pročelnikom Matijom Bumbakom te dogradonačelnikom Danijelom Miletom, nekadašnjim prvim čovjekom spomenutog Gradskog parkinga.

 

Master plan je dio projekta UrbEco koji jednim dijelom financira Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, vrijedan je oko milijun kuna, a mogao bi biti još vrjedniji jer je, kako je prethodno rečeno, temelj za dobivanje novčanih sredstava iz fondova EU kojim bi se riješili problemi u prometu. Upravo o tim problemima i eventualnim rješenjima bilo je riječi na prvom radnom sastanku.

 

Master plan je u izradi, početna istraživanja su odrađena, a prema prvim najavama što se projekta tiče, bit će puno posla, no odlični očekivani rezultati ne bi trebali izostati.

 

- Postoje točke koje se godinama apostrofiraju, prometnice i čvorovi koje bi trebalo dodati u gradu, izvan grada i slično – kazao je pročelnik Matija Bumbak o eventualnim prometnim problemima vidljivim već sad, te dodaje:


- Radile su se i ranije prometne studije za grad, tako da je sve ovo nastavak te priče, ali ono što se ovdje želi naglasiti jest da nam trebaju friški podaci, da se treba precizirati da li nam je svima i u kojoj doista mjeri neka ulica potrebna ili ne. Ako želimo novac Europske Unije, onda ona od nas traži da to potkrijepimo činjenicama jer nije to samo lista želja – završava Bumbak.

 

Jedan od gorućih problema kad su u pitanju gradske prometnice u Šibeniku i kretanje istima je, navodi Bumbak, prometnica na potezu od zgrade Suda na Vanjskom koja vodi prema Šubičevcu. I tako već generacijama, kazat će pred početak radionice.

 

Jedan od projekata na kojem se planira raditi u dogledno vrijeme jesu ulazi u Šibenik, proširivanje nekih prometnica iz smjera Splita prema gradu.


- Bit će tih rješenja, ali ono što je bitno je da ljudi iz struke kažu svoje ideje, svoja viđenja koja se mogu testirati kroz ovaj projekt da se utvrdi jel' nešto doista problem i kako ga riješiti – kazao je Bumbak, osvrnuvši se i na prometnu povezanost kad su u pitanju otoci šibenskog arhipelaga.

 

-Što se toga tiče, dakle, bez puno testiranja očito je da ovo što sad imamo nije dobro. Sad je stvar samo da se utvrdi što je to optimalno što gradu treba i da uz pomoć sredstava Europske unije napravimo puno bolje, mnogo komfornije brodske linije koje će povezati naše otoke pa da prestanemo pričati o toj temi, da prestane biti važna jer funkcionira – najavljuje pročelnik. 

 

Rok da se izrada Master plana privede kraju je do kraja tekuće godine, a paralelno s njim pripremaju se i projekti koji bi se temeljem njega mogli aplicirati prema fondovima EU i tako riješiti neki od problema proizašli iz radionica u sklopu izrade spomenutog Master plana.

 

Iduće godine će se krenuti s natječajima, najavljuje Bumbak, a od očekivanih daljnjih koraka su da će se istovremeno imati nekakve naznake što dalje i možda će, kaže, čak i neka sredstava biti odobrena.
 

Iz kategorije: Vijesti