Datum objave: 23. Veljača 2016

Slovenski Impol od četvrtka uzima u najam TLM, počinje vraćanje radnika na posao

Diana Ferić
Diana Ferić

Slovenski Impol potpisat će već u četvrtka u ministarstvu gospodarstva ugovor o najmu TLM-a, a sindikalci su iznenađeni brzinom kojom se nakon gotovo godinu dana agonije problem riješava. U petak je objavljen i javni natječaj za otkup potraživanja Jadranske banke, a rezervni dijelovi za pokretanje proizvodnje slijedeći tijedan stižu u tvornicu, najavio je Zdravko Burzaer, voditelj županijskog ureda Hrvatske udruge radničkih sindikata na današnjoj konferenciji za novinare.

Prvi ugovori sa radnicima bit će potpisani 10. ožujka, a dinamika potpisivanja novih ugovora ovisi o stanju strojeva i pokretanju proizvdnje. Impol je najavio da planira u iduće dvije godine udvostručiti proizvodnju na 55 tisuča tona aluminija i zaposliti najmanje 500 radnika. Tako bi se TLM uskoro mogao naći i u, kako kažu sindikalci, „slatkim mukama“ manjka radne snage.

Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata, koji je prošli tjedan svjedočio pregovorima s Impolom, ističe da do sada nije doživio da se u dva sata sve riješi. Naime, Zdravko Marić, ministar financija, a koji je ujedno i predsjednik upravnog odbora Državne agencije za sanaciju banaka za vrijeme pregovora održao je drugi sastanak i sve probleme otklonio u rekordnom roku.

„Devetog ožujka kad je sazvana skupština vjerovnika bit će djelomično poznati razmjeri kriminala zbog kojeg je TLM otišao u stečaj“, naglasio je Marijašević. Prije svega misli na 50 milijuna kuna isporučene a ne naplaćene robe zbog čega je i došlo do stečaja.

Impol kao glavni vjerovnik spasit će preuzimanjem potraživanja od Jadranske banke i 110 radnika Prešonice koji već 10 mjeseci nisu primili plaću i koji su u goroj situaciji nego radnici ljevaonice. Oni se nalaze u predstečaju pa ne mogu svoja prava ostvariti ni preko državne Agencije.   

Iz kategorije: Vijesti