Datum objave: 11. Veljača 2016

Od propadanja zgrade do groblja:Gradonačelnik Burić upoznao probleme koje muče Kaprijane

Šibenik News
Šibenik News

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić i zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta te predstavnici gradskih tvrtki Zelenila, Čistoće i Čempresa obišli su danas otok Kaprije.

 

Na Kapriju je Mjesni odbor upoznao predstavnike Grada s problematikom koja muči otočane - od potrebe renovacije zgrade Malin na koju je potrebno postaviti fasadu i promijeniti vanjsku stolariju do starog mjesnog groblja gdje je predsjednik MO Dinko Jelovčić ukazao na zapuštenost te na problematiku dotrajalih pokrovnih ploča na grobovima.

 

Predstavnik Čempresa Joško Vuković tom prigodom je istaknuo kako će se snimiti stanje na groblju, napraviti izvještaj o postojećem zatečenom stanju, te uz pomoć Grada napraviti troškovnik obnove. U suradnji MO i Grada odlučit će se o daljnjim potezima.


Gradonačelnik i suradnici obišli su zgradu uljare i muzej zavičajne zbirke u vlasništvu Grada, koja je dana na upravljanje Udruzi maslinara i magunjara s Kaprija. Zgradu je potrebno dovršiti i osposobiti za navedenu namjenu. Predsjednik MO Jelovčić, ujedno i član Udruge maslinara i magunjara, istaknuo je kako udruga pomalo zgradu uređuje sama, no potrebna joj je i dodatna financijska pomoć Grada. Predloženo je da se navedeni projekt prijavi prema EU fondovima.

 

Istaknuta je potreba da se obnovi šetnica od crkve do uvale Portić, kao i da se izgradi nova šetnica kod plaže Polokva.
Veliki problem otočanima, posebno u zimskim danima predstavlja neadekvatna opremljenost otočne ambulante. Naime, potrebno je kupiti nosila da bi se bolesnike lakše prenosilo po mjestu, te je također potrebno bolje opremiti stan za medicinsku sestru koja na otoku boravi tijekom tjedna.

 

- Kako je riječ o objektu koji je u nadležnosti Šibensko-kninske županije, kao i Doma zdravlja, za ovaj zahtjev potrebno se obratiti navedenim institucijama, u čemu će MO imati potpunu podršku Grada -  istaknuo je gradonačelnik Burić.


Veliki problem mještanima Kaprija predstavlja i neadekvatna zbrinutost otpada. Naime, postojeći kavez na obali ružna je slika, pogotovo u ljetnim danima, kada je puno turista i veće količine otpada, te se zbog visokih temperatura mjestom širi nesnosni smrad.


Dogovoreno je kako će se napraviti bolji i adekvatniji prostor za odlaganje smeća, koji će sprječavati širenje neugodnih mirisa, kao i skupljanje životinja.

 

Predstavnici MO također su ukazali na potrebu obnove asfalta na prometnicama na istočnoj i zapadnoj obali, kao i onih u sporednim ulicama u mjestu.

 

Prioritet Kaprija je svakako dovršetak vodovodne mreže na otoku. Zahtjev za priključak iskazalo je 101 domaćinstvo, od čega je do sada priključeno njih 70, dok će ostalih 30 biti priključeno u što skorijem vremenu.
 

Iz kategorije: Vijesti