Datum objave: 27. Siječanj 2016

ŠMINKA SE STARI ŠIBENIK: Krenule pripremne radnje pred obnovu vratnica i portala u povijesnoj jezgri

Šibenik News
Šibenik News

Jutros su u Šibeniku počele pripremne radnje u smjeru restauracije šest dvokrilnih vratnica i pripadajućih kamenih ovratnica koje se mogu pronaći na šest adresa na području povijesne jezgre Krešimirovog grada. Od Ulice kralja Zvonimira tik uz glavnu gradsku prometnicu do Ulice A. Kačića na Gorici, odnosno do Trga Republike Hrvatske ispred katedrale sv. Jakova gdje će se, kako nam kaže zaduženi restaurator tvrtke Torzo iz Zagreba, Marko Grbelja, popravljati dio kamena oštećenog za vrijeme Domovinskog rata.

 

 

- Ova vrata odabrana su zbog stupnja oštećenja drva ili kamena. Kamen je, na primjer, oštetila granata dolje na trgu gdje se održava Šansona - objašnjava nam Grbelja ispred vrata na broju 4 u Ulici don Krste Stošića. I makar bi laičko oko sva ta vrata bez puno razmišljanja jednostavno zamijenila novima i tako zatrla trag starini, Grbelja nas uvjerava kako se sve može spasiti pa tako i dotrajala vrata na početku Gorice. 

 

 

- Ovo su zapravo jako dobra vrata, dobro drvo i od njega je vjerojatno izrađen i neki od namještaja u zgradi. Samo je vrijeme učinilo svoje - govori nam i pri tome misli na stoljetne udare kišnih kapi, naleta vjetra, sunca, vlage.... 

 

Uz vrata i portale u spomenutim ulicama (kralja Zvonimira, don Krste Stošića i A. Kovačica) i na trgu ispred Katedrale, popravit će se, a prije toga dobro istražiti o kojem točno stupnju oštećenja se radi i od kojeg je točno materijala što izgrađeno, vrata i nadvratnici u Ulici kralja Tomislava.

 

- Vrata i portale koja bi trebalI biti obnovljeni izabrao je Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Šibeniku, točnije g. Ivo Šprljan, i to prilikom prijavljivanja projekata na Javni poziv Ministarstva kulture za sredstva u 2016. godini - poručuju iz Grada Šibenika. 

 

 

Dodajmo da je Grad Šibenik potpisao je s obrtom za restauriranje umjetnina 'Torzo' ugovor o izvođenju obrtničkih i restauratorsko-konzervatorskih radova za šest  ulaznih dvokrilnih vratnica i pripadajućih kamenih portala, okna i stuba u srednjovjekovnoj jezgri u gradu Šibeniku. Riječ je o radovima u vrijednosti od brutto 150 tisuća kuna plus PDV, a koji bi, pak, kako nam kaže restaurator, trebali biti gotovi do šestog mjeseca tekuće godine, odnosno pred početak turističke sezone. 

 

Iz kategorije: Vijesti