Datum objave: 21. Siječanj 2016

Odjel urologije OB Šibenik u društvu malobrojnih centara laserske kirurgije

Šibenik News
Šibenik News

Odjel urologije Opće bolnice Šibenik odnedavno je opremljeniji za laser koji se koristi prilikom operacija prostate. 

 

- Već duže vrijeme na Odjelu kirurgije naše bolnice primjenjuje se laser u operacijama vena, hemoroida, fistula i kožnih promjene kod djece i odraslih, a na Odjelu urologije laser već duže vrijeme koristimo u liječenju mokraćnih kamenaca. Time smo postali jedan od rijetkih centara laserske kirurgije u zemlji, a laser u urologiji primjenjujemo jedini u ovom dijelu Hrvatske - poručuje mr.sc. Danijel Reljić, voditelj Odjela.

Nabavom diodnog lasera koji služi za operacije prostate zaokružena je primjena lasera u urologiji u OB Šibenik budući da ista već posjeduje holmium laser za operativno liječenje kamenaca.

- Prihvaćanjem novih tehnologija želimo pružiti svojim pacijentima najbolju skrb, ali i pozicionirati šibensku bolnicu kao ustanovu poželjnu pacijentima i iz drugih sredina. Operacije laserskom tehnologijom su kroz svoju primjenu pokazale manje komplikacija, smanjenu duljinu boravka pacijenta u bolnici te znatno lakši i brži oporavak pacijenata - navodi voditelj. 

 

EDUKACIJA KOD KUĆE I VANI 

 

Još prije godinu dana Odjel kirurgije i Odjel urologije u šibenskoj bolnici dobili su na probni rok Biolitec diodni laser nove generacije. Istovremeno, Manfred Kistner iz Bioliteca prvi put pokazao je izvođenje operacije evaporizacije tkiva prostate laserskom tehnologijom (TUVAP).

 

- Potom smo kroz nekoliko edukacija testirali ovaj uređaj, kada smo ugostili gospodina Olivera Bangerta iz Bioliteca, a potom uz potporu prof. Željka Kaštelana, predsjednika Hrvatskog urološkog društva ugostili Dr.Sc. Nikolu Kneževića i Dr. Tomislava Kuliša koji od nedavno također koriste istu lasersku tehnologiju. Edukaciju smo zaokružili prošli tjedan s gostovanjem Dr. Wieland Boeckamnn-a iz Švicarske koji je napravio preko 450 laserskih operacija prostate. Svu potporu kroz edukacije nam je omogućila njemačka tvrtka Biolitec i njihov regionalni voditelj gospodin Franjo Kalem, kojem smo neizmjerno zahvalni na uloženom trudu i povjerenju - objašnjava Reljić.

 

Šibenski doktori su proveli neko vrijeme na edukaciji u Njemačkoj kod profesora Rainera Hofmanna na sveučilišnoj klinici u Marburgu, a uskoro je u planu i odlazak na usavršavanje kod dr. Tomislava Kalema u privatnu kliniku u Lauterbach-Fulda, također u Njemačkoj.

 

- Naravno da sve to ne bi bilo moguće bez potpore dr. Wolfganga Neubergera, direktora Bioliteca koji je prepoznao naš trud i omogućio stalno medicinsko usavršavanje. Ovim želimo osigurati napredovanje naših kolega i pratiti suvremene trendove u medicini i osigurati što bolju skrb našim pacijentima - zaključuje mr.sc. Reljić.

 

Iz kategorije: Vijesti