Datum objave: 04. Prosinac 2015

Plaketu "Valovi Šibenika" u ime poginulog bračnog para Salpietro preuzet će njihov sin

Diana Ferić
Diana Ferić

Plaketu “Valovi Šibenika” koju je JK Val ove godine dodijelio Francescu i Marinelda Salpietro, bračnom paru nautičara koji su poginuli u pomorskoj nesreći kod Primoštena koju je skrivio Tomislav Horvatinčić osobno će Sutra u Šibeniku primiti njihov sina Federico.

 

Bračni par Salpietro bili su jedriličari, ljudi zaljubljeni u more, posebno u šibenski dio Jadrana. Jadranskim su morem jedrili više od četrdeset godina, čak i u vrijeme Domovinskog rata kada je bilo malo nautičara odvažnih i spremnih da se suoče s neposrednom blizinom ratne opasnosti i tako podrže mladu hrvatsku državu. Nažalost, ljubav prema slobodi jedrenja i hrvatskom akvatoriju platili su svojim životima u strašnoj pomorskoj nesreći u blizini Primoštena, u kolovozu 2011. „Ono što nas, jedriličare, veže s bračnim parom Salpietro je upravo ta neizmjerna ljubav prema moru, jedrenju i neograničenoj slobodi koju nam donosi plovidba morskim prostranstvom.Ovogodišnjom nominacijom želimo, kao Valovci , ali i Šibenčani i građani Hrvatske, izraziti poštovanje Francescu i Marineldi i njihovoj beskrajnoj odanosti hrvatskom moru, ali i upozoriti na brojne opasnosti kojima su jedriličari - posebno u ljetnim mjesecima - stalno izloženi. Želimo, kao klub koji svakodnevno puno radi s djecom i mladima, na moru, na treninzima i regatama, poslati snažnu poruku da - baš kao i u društvu - i u plovidbi postoje pravila koja treba poštovati, uvažavati druge, cijeniti more i njegovu ljepotu, ali i sve izazove koje sa sobom donosi. Želimo ovim priznanjem talijanskim jedriličarima i porukom, koju njegovom dodjelom šaljemo, spriječiti neke moguće buduće pomorske nesreće u bilo kojem od svjetskih mora“, kažu u JK Val.

 

Mi i dalje tražimo pravdu vjerujući da će i sud pravično presuditi, ne zbog naše obitelji, nego zbog brige za sve koji plove i vole more kao i prijatelja iz kluba "Val" iz Šibenika. Očekujemo s hrvatske strane jasnu poruku da vaše more nije "Divlji zapad".Zahvaljujemo na svemu i u ime naših pokojnih roditelja Nelly i Franca. I, naravno, dolazimo u Šibenik na dodjelu priznanja!“, stoji u pismu koje je na adresu redakcije Slobodne Dalmacije poslao Federico Salpietro, sin stradalih talijanskih jedriličara, nakon što je dobio vijest da će priznanje „Valovi Šibenika“ ove godine biti posthumno dodijeljeno njegovim roditeljima.

 

Podsjetimo, plaketa Valovi Šibenika osmišljena je kao priznanje odvažnim, hrabrim i smjelim ljudima koji svojom požrtvovnošću spriječe pomorske havarije i spase ljudske živote. Ovogodišnja dodjela bračnom paru Salpietro poziv je na oprez i sprečavanje pomorskih nesreća . Poziv na spašavanje svakog ljudskog života.

Iz kategorije: Vijesti