Datum objave: 03. Prosinac 2015

Međunarodni dan osoba s invaliditetom: Lijepa priča iz Turističko- ugostiteljske škole

Šibenik News
Šibenik News

 

Nažalost, uglavnom je to jedini dan kada se sjetimo osoba s invaliditetom. Takva situacija nije u Turističko- ugostiteljskoj školi. I da sve ide u prilog toj činjenici, ravnateljica, učenici i svi ostali u školi ne žele javno isticati svoje zasluge kod pomoći jednom učeniku kojemu je pomoć potrebna i koji u školu svaki dan putuje iz Pirovca.

Ono što smo saznali jest da ga njegovi kolege učenici svakoga dana vjerno prate od kolodvora do škole. U školi postoji rampa za osobe s invaliditetom, uređen je pristupni put do rampe i to je jedna od ustanova gdje problema nema. U Gimnaziji Antuna Vrančića postoji lift. Još jedna škola ima potrebnu infrastrukturu i to je sve.

Invalidi se žale na otežano kretanje gradskim ulicama, pristupu važnijim institucijama.

"Jedan pozitivan primjer je plaža Banj gdje je po svim pravilima izgrađeno i dobro služi u praksi pristupno mjesto za invalide. Za dolazak tamo nekako se pomučimo, ali tamo se barem možemo kupati. O drugim mjestima u gradu ne bih govorila. Također moram istaknuti neljubaznost vozača u prometu", ispričala je Marija iz Šibenika.

Problemi su i za zapošljavanjem osoba s invaliditetom. Hrvatska po brizi i odnosu itekako zaostaje za suvremenim europskim zemljama.
 

Iz kategorije: Vijesti