Datum objave: 01. Prosinac 2015

Počinju radovi na tvrđavi Svetog Nikole: Mic po mic i obazrivo prema spomeniku

Šibenik News
Šibenik News

 

Nakon izrade opsežne dokumentacije i programskih smjernica za obnovu kreću radovi na tvrđavi Svetog Nikole, kruni projekta potpunog uređenja kanala Svetog Ante.

Prvi radovi pri izvedbi kojih se mora paziti s najvećim oprezom kako ne bi oštetili bilo koji dio tvrđave obuhvaćaju odvoz deponiranog materijala koji je moguć samo morskim putem. Predviđena su i rušenja dijelova kojima nije i nikada nije bilo mjesto na tvrđavi. Vrijednost radova je milijun i 180 tisuća kuna, a trebali bi biti gotovi za mjesec dana.

"Tvrđava je predložena za postupak upisa na UNESCO- vu listu kulturnih dobara materijalne baštine koju je inicirao talijanski grad Bergamo i to za venecijanske utvrde od 15. do 17. stoljeća na prostoru nekadašnje Mletačke republike. Baš zbog strogih pravila UNESCO-a radovi na tvrđavi Sv. Nikole neće dinamikom ni veličinom pratiti projekte revitalizacije ostalih gradskih tvrđava", rekao je dok se na zidu vrtjela 3D projekcija stanja tvrđave župan Goran Pauk.

"U projekt prema UNESCO-u ulazimo zajedno sa Korčulom, Zadrom i Hvarom. Mislim da smo u prednosti jer oni nominiraju cijeli grad, a mi samo jedan objekt. Ne sumnjam u dovršenje cijelog projekta niti das će nas UNESCO odbiti jer svu dokumentaciju i menadžment plan već imamo", rekao je Josip Ćuzela iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

 

Iz kategorije: Vijesti