Datum objave: 18. Studeni 2015

Horvatinčić kriv ali zadovoljan presudom: Godinu i osam mjeseci uvjetno na rok kušnje od tri godine

Šibenik News
Šibenik News

 

Tomislav Horvatinčić proglašen je krivim za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. nakon naleta njegovog glisera na jedrilicu poginuo talijanski bračni par Salpietro. Međutim poduzetnik je sa šibenskog suda izašao zadovoljan, barem dok je na snazi nepravomoćna presuda i to od jedne godine i osam mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od tri godine.

U presudu je uvršten niz olakotnih okolnosti za poduzetnika. Neke od njih su da nije ranije osuđivan, nadalje da je lošijeg zdravstvenog stanja, te da je bio spreman obitelji poginulih isplatiti odštetu. Nakon suđenja, Horvatinčić je još jednom ponovio:

"Izražavam žaljenje i još jednom sućut obitelji poginulih. Spreman sam isplatiti odštetu kako bi se barem malo ublažio ovaj tragični događaj", rekao je po izlasku iz sudnice.

Ranijom prekvalifikacijom djela iz izravne namjere u neizravnu, odnosno nehaj, bilo je jasno da se uvjetna kazna za Horvatinčića može očekivati. Obitelj poginulih niti njihov pravni zastupnik nisu svjedočili izricanju presude. Najnezadovoljnija prisutna ovom presudom bila je Irena Senečić zastupnica DORH-a.

"Mislimo da je kazna preblaga i iskoristit ćemo žalbeni rok od 15 dana te se žaliti", kratko je rekla Senečić.

Međutim žalbu će uložiti i obrana Tomislava Horvatinčića.

"Očekivali smo i očekujemo oslobađajuću presudu, jer je svim vještačenjima utvrđeno da je za nesreću kriv manevar talijanske jedrilice. I ovakvom smo presudom zadovoljni jer je dokazano da za počinjeno kazneno djelo nije postojala namjera", rekao je poduzetnikov odvjetnik, Veljko Miljević. 

Iz kategorije: Vijesti