Datum objave: 17. Studeni 2015

Umro je prof.dr. Mladen Friganović, jedan od vodećih šibenskih intelektualaca i najstariji šibenski nogometaš

Diana Ferić
Diana Ferić

Umro je jutros u Zagrebu u 88 godini prof. dr. sc. u miru, emeritus Mladen Friganović, rođeni Šibenčanin i vodeći hrvatski znanstvenik na području geografije i demografije. Profesor Friganović je 1962. godine uveo kolegij demografije u studij geografije na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu.
Autor je 159 knjiga, udžbenika, izvornih znanstvenih radova i stručnih radova, metodologije znanstvenih demogeografskih istraživanja u Hrvatskoj te kartografske predodžbe naseljenosti prostornih jedinica Hrvatske, obnašao je razne stručne funkcije, predavao u svijetu, ali iznad svega je bio Šibenčanin i to je uvijek isticao.
Bio je predsjednik odbora Šibenčana u Zagrebu za prikupljanje pomoći Šibeniku tijekom Domovinskog rata i predsjednik Zavičajnog kluba Šibenčana i prijatelja Šibenika u Zagrebu 1991. i 1992. godine za što je dobio priznanje i zahvalnicu Grada Šibenika i Republike Hrvatske.

Izabran je u počasno zvanje profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu 2001. godine.
Bio je nogometaš HNK Šibenik od 1947. do 1955. godine iako je studirao i živio u Zagrebu. Svom klubu i Šibeniku ostao je vjeran unatoč tomu što su ga zvali brojni drugi klubovi, a odbio je i splitski Hajduk.
 

Iz kategorije: Vijesti