Datum objave: 13. Studeni 2015

Poduzetnice iz Šibensko - kninske županije na međunarodnom skupu u Splitu

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući ženama u poduzetništvu u Hrvatskoj bio se moglo u narednom razdoblju otvoriti 20 000 radnih mjesta, jedan je od zaključaka koji se nametnu nakon petogodišnjeg provođenja projekta "Budućnost ženskog poduzetništva u Jugoistočnoj Europi 2015.-2020." za koji se danas u Splitu održava završna konferencija. Na njoj sudjeluju žene poduzetnice i predstavnice institucija koje podržavaju žensko poduzetništvo iz čak 11 zemalja. I to Albanije, B i H-a, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Poljske Srbije, Švedske i Turske., u organizaciji GTF – Inicijative za održivi rast. i u suradnji sa SEECELOM. Donator tog projekta je Kraljevina Švedska a koordinator RCC. Na tom su skupu i poduzetnice iz Šibensko – kninske županije pa je skup pozdravio i Slobodan Aničić, počasni veleposlanik Švedske u Hrvatskoj.

Po riječima Mary Ann Rukavina Cipetić iz GTF-a kada je prije pet godina taj projekt pokrenut u mnogim državama su predstavnici vlasti izbjegavali uopće pojam žensko poduzetništvo uz obrazloženje kako poduzetništvo nema spol, a tako su bile sklone govoriti i žene. Danas je situacija posve drukčija tako da većina zemalja donosi posebne dokumente za razvoj ženskog poduzetništva i osnaživanje žena u poduzetništvu. U ovom projektu sudjelovala je i organizacija SEECEL
Snimili su poseban film u kojem uspješne poduzetnice iz zemalja jugoistočne Europe pričaju o svom iskustvu, a do sada ga je pogledalo 20 000 posjetitelja Interneta iz cijelog svijeta tako da su ti primjeri dobre prakse vodič i za žene u Africi, Indiji, na Tajlandu, u Indoneziji…, kazala je Efka Heder iz SEECELA Dodala je da je u nastavku potrebno stvarati i jačati razvojne politike za potporu i osnaživanje žena u poduzetništvu.

 

Zahvaljujući ovom projektu uspostavljeni su i kriteriji za dobru praksu u poduzetništvu žena tako da tu više nema subjektivnih procjena. Na današnjoj završnoj konferenciji istaknuto je i kako treba raditi na povezivanju žena poduzetnica u jugoistočnoj Europi kako bi se i na taj način povećala konkurentnost tih država na europskom i svjetskom tržištu.
 

Iz kategorije: Vijesti