Datum objave: 12. Studeni 2015

Nepoznati natpis na tvrđavi svetog Mihovila doveo do senzacionalnog otkrića

Diana Ferić
Diana Ferić

Tijekom nedavnog obilaska tvrđave sv. Mihovila konzervator Ivo Glavaš i kustos pripravnik u Muzeju grada Šibenika Josip Pavić uočili su dosad neobjavljeni i posve zaboravljeni natpis s plemićkim grbom na unutrašnjoj strani sjevernog bedema tvrđave, a uspjeli su detektirati da pripada šibenskom knezu Nikoli Marcellu. Nalaz predstavlja pravu senzaciju jer omogućava i precizno datiranje intervencija na tom dijelu obrambenog bedema.

„Radi se o tipičnom građevinskom natpisu uz kojeg se nalazi grb mletačke plemićke obitelji Marcello. Natpis je sastavljen od tri fragmenta, dok je grb na četvrtom fragmentu. Natpis nije u cijelosti sačuvan ali je moguće pročitati da govori o obnovi cisterne. Provjerom u objavljenim povijesnim dokumentima došli smo do zaključka da se radi o šibenskom knezu Nikoli Marcellu koji po povratku s dužnosti 1611. godine piše mletačkom Senatu da je dao obnoviti cisternu u tvrđavi sv. Mihovila. Na natpisu se spominje i neki kaštelan tvrđave sv. Mihovila koji je sam natpis postavio. Još nismo ustanovili o kojoj se povijesnoj osobi radi“, objašnjava Ivo Glavaš.

Skulptura kneza Nikole Marcella nalazi se na zgradi Muzeja grada Šibenika. Budući da su natpis i grb naknadno uzidani u sjeverni obrambeni bedem posve je jasno da se to dogodilo nakon što je 1752. drugi put eksplodirala barutana na kaštelu sv. Mihovila. To znači da je sjeverni zid je obnovljen za uprave šibenskog gradskog kneza Antonija Orija (1659. – 1661.) čiji se grb također nalazi uzidan na unutrašnjoj strani sjevernog bedema. Time su potvrđene teze starijih autora, prvenstveno Federica Antonija Galvanija i poznatog šibenskog povjesničara don Krste Stošića.
 

Iz kategorije: Vijesti