Datum objave: 03. Studeni 2015

Obilježena 71. obljetnica oslobađanja Šibenika od fašističkog terora

Diana Ferić
Diana Ferić

Na gradskom groblju Kvanj, kod Spomen kosturnice, položeni su danas vijenci povodom 71.godišnjice oslobođenja Šibenika od totalitarnog režima. Na skupu su, uz predstavnike Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Šibenika i Šibensko – kninske županije sudjelovali i predstavnici udruga Dalmacije iz Sinja, Omiša, Trogira, Marine i Splita, gradske i županijske organizacije SDP-a i foruma mladih SDP-a, a vijence i karanfile položili su i predstavnici gradske vlasti, na čelu s dogradonačelnikom Danijelom Miletom.

U svom prigodnom govoru Zoran Restović, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije naglasio je važnost današnjeg datuma 1944. godine i ulogu u konačnom oslobođenju Šibenika.

„Mi ovdje okupljeni možemo s hrabrošću reći da fašizam nije nestao, da se manifestira svakim danom u raznim oblicima, ali i da ga prepoznajemo i da ima nas koji ćemo se uvijek boriti protiv njega“, kazao je Zoran Restović.

Prisutne je pozdravio i Drago Mindoljević, predstavnik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Dalmacije, a u svom obraćanju istaknuo je važnost partizanske borbe u drugom svjetskom ratu.

„Svi moramo biti ponosni na antifašističku borbu isto kako smo ponosni kao pravi hrvatski domoljubi na Domovinski rat. Antifašizam Hrvatske nezamisliv je ako pobjedu u Domovinskom ratu ne vidimo kao jedan nemjerljivi antifašistički hrvatski pleter“, istaknuo je Mindoljević.

Predstavnici dalmatinskih udruga antifašista prvi put su prisustvovali skupu u Šibeniku. Petar Križanac predsjednik Omiške udruge kazao je kako ne bi bilo Hrvatske da nije bilo antifašističkih boraca i da bi danas bez toga unatoč Domovinskog rata umjesto predsjednika imali kralja.


Susreli smo i jednog mladog sudionika skupa, Fabijana Bujasa iz Šibenika koji je na obilježavanju Dana antifašističke borbe prvi put. Kazao nam je kako je ovdje jer je shvatio da se fašizam ponovno budi i gdje postoji represija treba biti i antirepresije te da je bitno odati počast ljudima koji su svoj život položili za obranu Šibenika.“Pošteno je sjetit se ovih ljudi u doba kada fašizam hvata zamah. Rat je gotov u borbenom smislu ali nije gotova borba protiv fašizma, nego se nastavlja na drugim frontovima“, kazao je

Iz kategorije: Vijesti