Datum objave: 15. Listopad 2015

Petar Baranović:Hoće li javnost doznati tko je kriv za urušavanje Jadranske banke?

Diana Ferić
Diana Ferić

Petar Baranović, potpredsjednik Stranke reformista i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Šibenik pozdravio je odluku hrvatske vlade da sanira Jadransku banku, ali je na današnjoj konferenciji za novinare zatražio javno da se napravi analiza stanja u toj banci i javnost izvijesti tko je i kako odgovoran za to što su stvoreni gubitci od 300 milijuna kuna i što su obveze te banke za 25 milijuna kuna veće od vrijednosti njezine imovine.

 

„Ovo je prvi slučaj u posljednjih 20 godina da je državna vlast pozitivno reagirala u slučaju šibenskih problema. Podsjećam kako je zaslugom državne vlasti odvezene peći iz TLM –a, zatvoren je TEF, nisu željeli spasiti Slobodnu plovidbu,a da ne govorimo tome da je ukinuto sjedište mnogih državnih institucija kao što je Carina, FINA, Trgovački sud“, istaknuo je Baranović.
Napomenu je kako ipak treba jasno reći da je novac kojim će banka biti sanirana posredno, iako neposredno, novac koji je uzet od građana.

 

U ovom trenutku treba postaviti i pitanje hoće li odgovorni koji su sada preuzeli brigu o Jadranskoj ispitati tko ju je doveo u takvu situaciju i predočiti javnosti koji su štetni ugovori sklopljeni kao i je li bilo nezakonitosti u poslovanju te banke. Ako se to ne ispita i javno ne kaže onda se za dvije – tri godine može ta situacija ponoviti. Nevjerojatno je da dok cijeli bankarski sektor u Hrvatskoj posljednjih godina posluje s velikom dobiti Jadranska banka dođe na rub propasti “, kazao je Baranović.

 

Postavio je i pitanje odgovornosti šibenske gradske vlasti za to što je Vodovod i odvodnja dokapitalizirala Jadransku banku s 5 milijuna u vrijeme kada se znalo da banka propada. „Ne prihvaćam da gradonačelnik Burić,, uostalom kao i predsjednik Skupštine Vodovoda nije o svemu bio barem informiran pa ću na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća tražiti njegovu odgovornost“, napomenu je Baranović.

 

Na novinarsku primjedbu kako se očekivalo da on na današnjoj konferenciji iznese neke činjenice o poslovanju Banke kazao je da nikad nije niti će o nečemu spekulirati već da je njegova zadaća da javno postavi pitanja u skrene pozornost javnosti na i problem, a da je na državnim institucijama da istražuju i poduzimaju sankcije.
 

Iz kategorije: Vijesti