Datum objave: 21. Rujan 2015

Na današnji dan Hrvatskom se prolomio pobjednički uzvik Filipa Gaćine "Oba,obadva su pala!"

Diana Ferić
Diana Ferić

Istodobno rušenje dvaju aviona tadašnje Jugoarmije nad Zečevom, tijekom bitke za Šibenik, koje se dogodilo na današnji dan i ushićeni uzvik tada 23 – godišnjeg Filipa Gaćine „Obadva, obadva, oba su pala“ bili su jedne od najslavnijih epizoda ne samo rujanske bitke nego cijelog Domovinskog rata. Uzvik Filipa Gaćine koji se tog dana prolomio Hrvatskom na  HTV -ovoj snimci  Ivice Bilana  izazvao je euforiju i među braniteljima i među civilima unoseći veliko moralno ohrabrenje i vjeru u hrvatske branitelje i pobjedu.Tim povodom danas će, u sklopu Programa obilježavanja 24. godišnjice rujanske bitke, predstavnici vojske i policije, udruga proizašlih iz domovinskog rata te predstavnici vlasti obići položaje u vojarni na Zečevu i izreći molitvu za poginule branitelje, a Aktiv povijesti Gimnazije Antuna Vrančića na tom će mjestu održati sat povijesti za šibenske gimnazijalce.

Jedan od aviona srušio je Goran Pauk, tada pripadnik 113. brigade, a današnji župan šibensko-kninski na topu 3/20mm M55. Drugi avion srušio je Neven Livajić sustavom protuzračne obrane "Strela" 2M.

Ushićenim povikom: "Obadva, obadva, oba su pala" Filip je malo kasnije ispratio obrušavanje dvaju neprijateljskih Jastreba JNA u more kraj Rogoznice. Taj spontan, iskren povik odveo ga je u legendu, a njegov glas postao je otpor srpskoj agresiji. Filip je preživio rat. Poginuo je u razminiranju kao pripadnik Mungosa 19. rujna 1998 godine.

Iz kategorije: Vijesti