Datum objave: 19. Rujan 2015

Šibenski aktivisti danas na poljani dijelili "recikliranu" vegansku hranu

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Mladi šibenski aktivisti jutros su nasuprot zgrade kazališta, u sklopu pokreta "Hrana, a ne oružje", besplatno dijelili veganske obroke svim znatiželjnim prolaznicima. Ova akcija održava se u Šibeniku treću godinu za redom, a dio je svjetskog pokreta "Food not bombs" koji je pokrenut još 1980. godine u SAD-u.

Ideja je da se sakuplja "odbačena" hrana s tržnica i shoping centara, odnosno hrana koja je namijenjena za bacanje zbog isteka roka trajanja i ostalih razloga zbog kojih navodno nije za prodaju, unatoč tome što je veliki dio toga iskoristiv i još uvijek uporabljiv. Nakon toga se "reciklira" i dijeli besplatno gladnima, siromašnima te svima kojima je potrebna.

"Otišli smo na pijacu s ciljem da pokupimo hranu koju prodavači bacaju a i dalje je zdrava, korisna i jestiva. Ali kad smo došli na šibenski pazar i rekli prodavačima o kakvoj se akciji radi, oni su nam besplatno dali i skroz svježu i zdravu hranu, i na taj način podržali akciju. Tako da danas ovdje dijelimo veganska jela napravljena od hrane koja je bila namijenjena za bacanje a koja je i dalje iskoristiva ali i od "normalne" hrane koju su nam dali prodavači." objašnjava nam Mateo Budimir član Šibenske udruge mladih.

Vrijedni šibenski aktivisti pripremili su tako 2-3 vrste jela, a tu se moglo naći i fažola, mrkava, rajčica, riže i drugog povrća. A da "reciklirana" veganska hrana može biti jako ukusna potvrdili su nam i prolaznici, kako domaći tako i turisti, koji su bili jako zadovoljni okusom i tražili još. "Ma odlično je! Super, jako ukusno! I pohvalna je to akcija. Bravo za ovu mladu dicu ode" pohvalila je šibenska gospođa koja je kušala hranu i ugodno se iznenadila.

A na pitanje zašto se radi o isključivo veganskoj hrani, Mateo nam objašnjava ideje pokreta "Hrana, a ne oružje". "Kako je to prvenstveno pokret protiv militarizma, rata i oružja općenito, onda se gleda da je to oružje ubilo i te nedužne životinje koje mi na kraju jedemo. Zato se dijeli isključivo veganska hrana u znak prosvjeda zbog klanja i mučenja životinja."

Pokret ´Food not bombs´ nastao je 1980. u Cambridgeu, Massachusetts kao anti-nuklearni pokret i danas je to jedan od najbrže rastućih pokreta u svijetu. Aktivisti kolektiva HNO (Hrana, a ne oružje) danas diljem svijeta organiziraju akcije dijeljenja hrane, kao protest protiv militarizma, siromaštva, policijske represije, diskriminacije beskućnika, kapitalizma te sistema represije.

 

Iz kategorije: Vijesti