Datum objave: 04. Rujan 2015

Udruga Franak optužuje banke da pokazuju lažnu socijalnu osjetljivost

Diana Ferić
Diana Ferić

Članovi Udruge Franak zgroženi su činjenicom da u trenutku kada se ozbiljno radi na rješavanju problema građana koji imau kredite u francima,a koji je nastao kao rezultat nezakonitog poslovanja banaka te iste banke govore da suosjećaju s onima na kojima nepravedno zarađuju već godinama. „Banke žele iskoristiti situaciju kako bi uvjerile građane u svoje dobre namjere i brigu za dobrostanje građana. Da su zaista socijalno osjetljive, ne bi se morale tako nazivati u svom priopćenju već bi to za njih trebalo govoriti njihovo poslovanje“, smatraju u Udruzi Franak.

Ističu da se tu radi o pokušajima manipulacije i zastrašivanja javnosti:,,Hrvatska udruga banaka izjavila je kako će najavljivano rješenje Vlade ići na teret poreznih obveznika. Hrvatska udruga banaka očito zaboravlja koliko su banke dodatnog profita zarađivale godinama. Riječ je o više od tri milijarde kuna po kamati i više od osam milijardi kuna na temelju tečajne razlike u CHF kreditima. Na taj način su u proračun direktno uplatile, na štetu lihvarenih građana, preko dvije milijarde kuna. Nikome nije u interesu da se našteti bilo kojoj pravnoj osobi u Republici Hrvatskoj, ali ako želimo zdravu ekonomiju i gospodarski rast, potrebno je sankcionirati nezakonita poslovanja tih pravnih osoba, ističu.

Udruga Franak upozorava da banke mogu tražiti ocjenu ustavnosti bilo kojeg zakona, ali je nedopustivo prejudicirati odluke Ustavnog suda i na taj način ucjenjivati Vladu Republike Hrvatske te zastrašivati građane i sve porezne obveznike ove države. Iz Udruge zaključuju da su takve najave HUB-a direktan pritisak na Ustavni sud.

Još su jedan od pokušaja manipulacije, smatraju predstavnici Udruge Franak, izjave o kupovini jahti i apartmana kreditima u švicarskim francima. Kažu kako je 98 posto kredita upravo stambenih i to za prvu nekretninu. Zbog nezakonitog poslovanja banaka, mnogi su deložirani iz tih svojih prvih, nažalost i jedinih, nekretnina. U isto vrijeme, podsjeća Udruga Franak, te banke su isplaćivale dodatne bonuse članovima svojih uprava čija privatna imovina uvelike premašuje njihove mogućnosti.

Dodaju da se ovdje radi i o ignoriranju presude Vrhovnog suda u kojoj stoji da su banke nezakonito poslovale. „Gospodin Bohaček radi veliku štetu bankarskom sektoru, pa čak i onim bankama koje nisu nudile ovaj proizvod. Svojim će nastupima dokrajčiti povjerenje koje su nekoć uživali u svojoj javnosti te tako i direktno ugrožava sve dioničare banaka i građane koji imaju depozite u istim bankama“, smatra Udruga Franak.
 

Iz kategorije: Vijesti