Datum objave: 03. Rujan 2015

Hrvatski sindikat metalaca;Slovenski Impol jedini želi TLM, ali kroz stečaj

Diana Ferić
Diana Ferić

Slovenski IMPOL jedini je kod Ministarstva gospodarstva RH iskazao interes za preuzimanje TL M –a i to kroz stečajni postupak doznali su predstavnici Hrvatskog sindikata metalaca na jučerašnjem razgovoru o TLM-u s ministrom Ivanom Vrdoljakom o čemu su danas izvijestili javnost na konferenciji za novinare. Češki fond koji se u javnosti spominjao kao spasitelj i ozbiljan strateški partner nije se službeno ni na koji način oglasio, kazao je Ozren Matijašević, predsjednik HUS –a.

Slovenci su za sada poslali samo pismo namjere. Ministar je kazao da će se, iako je TLM privatna tvrtka, ministarstvo aktivno uključiti u njegovo spašavanje zbog očuvanja radnih mjesta. Od Impola je zatražio da pošalje službenu ponudu o tomu na koji način želi preuzeti TLM poduprtu sa svim potrebnim jamstvima, ali je istaknuo kako su vrata ministarstva otvorena i za druge“, istaknuo je.

To znači da će, ako se češki fond ne javi i ne pošalje prihvatljivu ponudu, a Slovenci ispune zahtjeve ministarstva gospodarstva oni postati vlasnici TLM i to cijelog prostora na kojem se tvornica nalazi. Navodno je drugi sindikat, Sindikat metalaca preuzeo obvezu da će kontaktirati s ljudima iz tog fonda, a da su do sada razgovarali samo sa „satelitima u Šibeniku“.

Mi ne zagovaramo stečaj niti bismo željeli da se ovo protumači kao naše lobiranje za njih. Bilo bi nam draže da se javi strateški partner koji će preuzeti TLM prije stečaja, ali ako se to ne dogodi prihvatljiva nam je i druga varijanta. Slovenci će odmah u startu zaposliti 100 radnika,a kada krene proizvodnja još 400, a jamče godišnju proizvodnju od 110 000 tona aluminija“, istaknuli su Matijašević i Zdravko Burazer, predsjednik HSM-a. U protivnom, tvrde, posljedice će biti nesagledive. Ne samo što će TLM nestati nego će za sobom povući i Jadransku banku, a država će morati vratiti EU sav novac koji je odobren za restrukturiranje TLM-a.
Impol bi, prema planu, preuzeo potraživanja banaka i tako sadašnjeg vlasnika TLM –a Igora Shamisa doveli pred gotov čin budući da nitko ne očekuje da će on bilo što napraviti za očuvanje TLM-a. Burazer je rekao kako niti jedna banka ne želi stati iza njega i kako su njegovi razgovori s bankama od kojih očekuje kredit tragični.

Na konferenciji za novinare je rečeno da se posljednjih dana u medije plasira niz laži i informacija o TLM-u. Zdravko Burazer se osvrnuo i na današnji prosvjed radnika na Markovom trgu kazavši kako su tamo članovi i o sindikata te da podržavaju sve što će pomoći održanju TLM –a. 

Burazer je posebno naglasio kako se radnici ne trebaju, u slučaju stečaja, bojati da neće dobiti otpremnine jer da se novac za to mora osigurati naplatom oko 4 milijuna kuna potraživanja od bivšeg vlasnika, EURIS-a.

Iz kategorije: Vijesti