Datum objave: 02. Rujan 2015

Nemojte večeras falit - U Šibeniku počinje 3. FALIŠ

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstavljanjem prijedloga spomenika antifašizmu, rad šibenskog umjetnika Borka Čelara bit će večerasb službeno otvren Treći Festival alternative i ljevice u Šibeniku
Festival se započeti otvaranje izložbe ilustracija Alema Ćurina, u Studiju Galerije sv. Krševana u 18 sati .
Nakon toga, program se seli na Trg Ivana Pavla II (Mala loža) gdje će od 20 sati Festival biti i službeno otvoren uz predstavljanje prijedloga za spomenik antifašizmu, rad Borka Čelara.
Pola sata poslije, na istom mjestu održat će se okrugli stol 'Ja, hrvatski branitelj – antifašist' na kojem će govoriti Jurica Pavičić i Nikola Urukalo.

Veliku pozornost zasigurno će privući tema :Abeceda ustašluka, javni razgovor s prof Hrvojem Klasićem koji će voditi Sejo Sekson kao svojim profesorom i mentorom, doktorom povijesnih znanosti i docentom na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Hrvoje Klasić je povjesničar specijaliziran za suvremenu hrvatsku i svjetsku povijest, a Sejo Sexon, povijesna ličnost ovdašnjeg rock and rolla, frontmen Zabranjenog pušenja.

U 23 sata sata u caffe baru Domald bit će održano neslužbeno otvaranje FALIŠ-a.


Ovogodišnji Festival alternative i ljevice što će se od 2. do 5. rujna održavati u Šibeniku, posvećen je Šibenčanima, herojima Sutjeske i to u povodu sedamdesete godišnjice kraja Drugog svjetskog rata, uzima antifašizam. Za vizualni identitet festivala zaslužan je dizajner Ante Filipović Grčić, ujedno i art-direktor FALIŠ-a. Plakat tako krasi brojka 1316 na crvenoj zvijezdi, čime se odaje počast tisuću tri stotine i šesnaest Šibenčanima koji su sudjelovali u ključnoj bitci Drugog svjetskog rata na području nekadašnje Jugoslavije – onoj na Sutjesci, gdje je 18,000 partizana napalo 127.000 njemačkih vojnika.

 

Iz kategorije: Vijesti