Datum objave: 01. Rujan 2015

Novi stečajni zakon na snazi:Tko ne isplaćuje plaće ide u stečaj

Diana Ferić
Diana Ferić

Na snagu je  danas stupio novi Stečajni zakon po kojemu će se u tvrtkama s računom blokiranim dulje od četiri mjeseca i tvrtkama koje plaću nisu isplatile dulje od tri mjeseca automatski pokrenuti stečaj.

Prema podacima Porezne uprave, do sredine kolovoza tri mjeseca zaredom zarađene plaće nije isplatilo oko 7 tisuća poslovnih subjekata za oko 22 tisuće radnika, dok FINA navodi da je gotovo 20.000 tisuća tvrtki u blokadi dulje od 120 dana.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić je tijekom predstavljanja zakona u Saboru naveo i podatak o 15 tisuća "fikus tvrtki" koje nemaju niti jednog zaposlenog i ukupan dug od gotovo 15 milijardi kuna, piše index.hr

- I tu više nema netko hoće, a netko neće, netko će kalkulirati ili neće, netko će uplatiti predujam, netko neće pa će izbjeći. Sad se to više neće moći. To je jedini način da mi sustavno počnemo baviti ovim problemom koji, vidite gdje nas je doveo. Jer govorimo o nula zaposlenih na skoro 15 tisuća. Kad uzmemo sve zajedno koji su 120 dana i više, onda smo na gotovo 20 tisuća firmi. Dakle, to je problem - rekao je Miljenić.
 

Iz kategorije: Vijesti