Datum objave: 19. Kolovoz 2015

OSVRT:Što Šibeniku donosi skladištenje posebnog, pa i opasnog otpada na Podima?

Diana Ferić
Diana Ferić

Splitska tvrtka CIAN kupila je na Podima oko 10 000 četvornih metara zemljišta za izgradnju skladišta za privremeno odlaganje posebnih vrsta otpada koji se ne smiju odlagati na komunalnih odlagalištima, među kojima su i različite vrste opasnog otpada i za to platila oko 51 000 eura, a zaposlit će u početku dvoje radnika, priopćili su ovih dana iz Ureda gradonačelnika, sretni zbog još jedne investicije na Podima.

No, ako se prisjetimo da su država i Grad financirali uređenje Poduzetničke zone Podi kako bi se u prvom redu privukli veći investicijski projekti koji će značiti gospodarski razvoj i zapošljavati veći broj radnika onda investicije takve vrste i nisu baš neki motor razvoja lokalne sredine. Najviše koristi imaju poduzetnici koji dobiju infrastrukturno opremljeno zemljište za nekoliko eura po četvornom metru, a to nije smisao postojanja takvih poduzetničkih zona. Osim toga, kada je bilo riječ o tomu da bi se u Centru za zbrinjavanje otpada Bikarac moglo dovoziti i smeće iz susjednih županija svi su digli glas protiv toga, a sada na Pode stiže posebna  vrsta, pa i opasnog otpad  iz susjednih županija.

U vezi sa značajem te nove investicije na Podima šibenski gradonačelnik Željko Burić nam je izjavio:
“Što se zaposlenika tiče, svako radno mjesto nam je važno u trenutku u kojem živimo, no smisao ove investicije jest bila prvenstveno veza s RCGO Bikarcem i sakupljanju i otpremi otpada koji Bikarac ne može prihvatiti , a to je medicinski otpad, baterije, akumulatori, mobiteli, razna ulja i slično, što konačno vodi cilju “Šibenik-zeleni Grad”.

U Uredu gradonačelnika ističu da su kontaktirali ljude koji se u Gradu i Županiji bave zaštitom okoliš te da svi ističu da je neusporedivo bolje otpad takve vrste sakupiti iz okoliša, nego da završi na ilegalnim odlagalištima i ostane u okolišu.

„Pored Uporabne dozvole tvrtka će morati ishodovati dozvolu za gospodarenje otpadom koja će sadržavati mjere kojih će tvrtka morati strogo pridržavati. Takve dozvole za neopasni otpad izdaje nadležni Županijski ured, a za opasni otpad Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a skladište će stalno nadzirati inspekcije“, odgovorili su na naš upit o opravdanosti dovođenja takve vrste otpada na Pode.

Od Petra Bojića, direktora CIAM –a doznajemo da će na zemljištu koje su kupili na Podima privremeno skladištiti posebni otpad koji sakupljaju i potom izvoze u neke europske zemlje jer u Hrvatskoj nema načina da se on uništi. „ Riječ je o zauljenom otpadu, lijekovima, otpadu koji sadrži azbest, bojama, mastima. Pode smo izabrali jer se nalaze između dva buduća centra za zbrinjavanje otpada, Bikarca i Lećevice pa će i njima biti važno da u blizini mogu zbrinuti posebne vrste otpada koje oni ne smiju prihvaćati. Osim toga, riječ je o infrastrukturno opremljenom zemljištu koje se nalazi uz autocestu što je nama najvažnije jer taaj otpad transportiramo kamionima“.

Tvrtka CIAM takvo skladište ima u Splitu, a na Pode će dovoziti otpad iz Šibensko – kninske i Zadarske županije.
 

Iz kategorije: Vijesti