Datum objave: 14. Kolovoz 2015

Dossier Aluminijaš v.s Branimir Lepur:Što je istina o trenutačanoj situaciju u TLM-u?

Diana Ferić
Diana Ferić

Niti nakon dolaska novog vlasnika u TLM –ove Valjaonice i Prešaonicu, Rusa Igora Shamisa, stanje u TLM –u se nije popravilo jer on nije osigurao obećani obrtni kapital. Proizvodnje nema jer nema sirovine, radnici strahuju da sve to vodi tvrtku u stečaj i gubitak posla. To su jedine neosporne činjenica vezana trenutno za TLM u kojem situacija ponovno vrije, a preko Facebooka je anonimna grupa pod nazivom Dossier Aluminijaš pozvala ne samo radnike nego i sve građane na javni prosvjed u utorak, 18. kolovoza tvrdeći da TLM treba spasiti od zatvaranja te od vlasnika Shamisa, kojeg nazivaju hohštaplerom i bankrotiranim ruskih biznismenom, i njegovog savjetnika Branimira Lepura protiv kojeg već dugo vode kampanju na Facebooku tvrdeći da vodi TLM u stečaj radi osobnog materijalnog probitka.

Budući da se taj Facebook grupa pod imenom Dossier Aluminijaš pojavila nakon što je Igor Shamis smijenio predsjednika uprave Marijana Stričević kojeg je on doveo u TLM i člana uprave Tonča Kandida strana koja se napada smatra da oni stoje iza toga, a poziv na prosvjed i zahtjev za odlaskom Shamisa i Lepura smatraju pozivom na linč. Upravo na toj Facebook grupi promovira se kao ozbiljni investitor češki fond J & T Finance Group za koju se tvrdi da ima kapital od vrtoglavih 1,012 milijarde eura i proziva Lepura i Shamisa da to žele spriječiti. No službene ponude u ime tog Fonda nema niti se itko iz Fonda za sada oglasio u javnosti iako se barata njihovim imenom. Jadranskoj banci kao najvećem vjerovniku javila se konzultantska kuća koja je iskazala interes da za potencijalnog investitora napravi dubinsko snimanje, due diligence u TLM –a, a odmah nakon toga, bez uvida u to sastali su se sa Shamisom i ponudili mu 200 000 eura za kupnju dionica. Dok jedna od sindikata u TLM-u koji pripada Savezu samostalnih sindikata u javnosti podržava tu ponudu i govorio o tom češkom fondu kao „sapsitelju“ drugi sindikat, Hrvatski sindikat metalaca odnosno njegov predsjednik Zdravku Burazer kaže da uz sve napore nije uspio doći ni to kakve informacije o tom fondu te da nikakva službena ponuda za kupnju ne postoji.
Budući da je u javnosti kao krivac za sve i čovjek koji svjesno vodi TLM u stečaj i uništava prozvan Branimir Lepur porazgovarali smo s njim o tim spornim temama koje unose zbrku u javnost, pogotovu onu koja nedovoljno poznaje stanje u TLM –u:

 

-Prije nepuna dva mjeseca izravno ste se sukobili s vlasnikom TLM Shamisom za kojeg ste otvoreno kazali kako je lopov i da ćete do zadnjeg tvornicu braniti od njega, a da ćete s povući jedino ako ispuni obećanje o obrtnom kapitalu. To s e nije dogodilo, a vi ste od žestokog oponenta postali njegov savjetnik. Čime opravdavate takav obrat?

Moj odnos prema g. Shamisu, dok sam bio predsjednik uprave je potpuno jasan svakom tko prati situaciju u TLM – u. Nakon što je Trgovački sud u Šibeniku donio odluku da više nisam predsjednik uprave, moj status je ostao nedefiniran. Umjesto da mi ponudi otkaz, g. Shamis mi je ponudio mjesto savjetnika, što sam ja i prihvatio cijeneći da mi je osobno to prihvatljivija opcija nego odlazak na zavod za zapošljavanje. Savjetnička funkcija ne podrazumijeva nikakve rukovodne ovlasti, pa time ni zakonsku odgovornost. Zbog čega je g. Shamis tako odlučio, morate pitati njega.

-Vaši oponenti tvrde da Vas je Shamis kupio time što Vam je dao 40 posto dionica TLM –a i Ugovor o otpremnini na puno veći iznos te da sad ponovno vučete u poziciji da vučete sve konce u TLM –u te da g vodite u stečaj?

Ja sam se Shamisu suprotstavio javno, kada sam bio predsjednik uprave,a ti koji me sada prozivaju i anonimno napadaju Shamisa su se protiv njega okrenuli tek kada su dobili otkaz. Zašto mu se nisu suprotstavili na početku kada su vidjeli da ne ispunjava obećanja. Pisanja i izjave pojedinaca koji više nisu na čelu TLM Aluminiuma d.d. o tome da sam ja vlasnik 40 posto dionica, da mi je ugovorom data otpremnina od 700.000.- eura, i da je moj jedini cilj stečaj društva, su izvan zdrave pameti. Kao što sam već kazao, ja više nisam član uprave, ali i da jesam, kakav bi bio moj interes za stečajem. Pa u slučaju stečaja, ja bih sve to izgubio, i dionice i otpremninu i navodnu plaću od 7.000.- eura neto. Svi koji vjeruju onima koji pišu takve gluposti, moraju raščistiti zbrku u glavi.

-Kažu da radite za slovensku tvrtku kojoj je TLM konkurencija i koja želi njegov stečaj?

Gdje su dokazi za to i argumenti da radim za nečiji konkretni interes? Što se tiče slovenskog Impola, moram kazati da smo sa g. Shamisom bili kod njih u posjeti i da je g. Shamis prezentirao vrlo interesantne mogućnosti zajedničkih aktivnosti i suradnje.

-Na Facebook grupi je objavljeno kako posljednjih dana Uprava TLM –a otkazuje ugovor s kupcima koji su voljni robu avansno platiti i tako osigurati novac za nabavu sirovine i nastavak proizvodnje što bi trebalo značiti da vlasniku nije u interesu da se obnovi proizvodnja,a to onda znači stečaj!
-

Laž je da sam ja, pa ni bilo tko drugi odbili avansno plaćanje robe od strane naših kupaca. U problemima i jesmo jer su Stričević i Kandido (otac i sin), od talijanskog kupca primili oko milijun eura avansa, a novac umjesto za plaćanje sirovine potrošili na druge stvari, o čemu su portali već pisali. Talijanski kupac traži robu, Aluminij Mostar traži da mu se plati dug da bi isporučio novi aluminij (koji isto treba platiti), a novca nema jer su ga Kandido i Stričević (otac i sin) potrošili za sve samo ne za sirovinu.

-Kako komentirate poziv na prosvjedni skup za spas TLM-a?

Poziv na prosvjedni skup u utorak je poziv na LINČ, na rušenje svega, bez ikakvih argumenata, mimo institucija sistema, s ciljem da bi se pojedinci vratili na izgubljene pozicije. Interesantno je da su svoj stav o g. Shamizu dali nakon što su smijenjeni s funkcija i izbačeni iz tvornice, a Kandido je stalno bio član uprave (i sa mnom i sa Stričevićem), i uvijek prvi čovjek komercijale, a nitko od novinara nema želju da to počne obrađivati iako je to „grm u kojem leži zec“. Nije dobro kad „ulica“ vodi poslovanje društva. Nije dobro kad se predstavnici sindikata svrstavaju uz „ove“ ili „one“. TLM se trenutno nalazi u vrlo teškoj situaciji i svako neprincipijelno postavljanje prema vlasnicima, upravi, nadležnostima sindikata, načinu rada, pojedincima koji obnašaju odgovorne funkcije…, može nanijeti samo štetu TLM-u, a time i široj društvenoj zajednici.

-Radnici odnosno sindikat odavno već prozivaju ne samo Vas nego i prijašnje članove i predsjednike uprava da primaju da su primali visoke plaće, a u TLM proizvodnja stoji? Što ste Vi napravili da se to promijeni. Što ste Vi napravili da tu managersku plaću opravdate i zaradite? Imate li plan što sada napraviti s TLM –om u kojem očito sve ne stoji nego propada i kakve savjete dajete Igoru Shamisu?

Za vrijeme dok sam bio predsjednik uprave društva, moj cilj je bio zaštita interesa TLM Aluminiuma d.d. i zaštita zakonitosti poslovanja. Sa svoje sadašnje pozicije, glavni i najvažniji cilj svih mojih aktivnosti će i dalje biti osiguranje opstojnosti proizvodnje aluminija u Šibeniku i očuvanje radnih mjesta, duboko svjestan značaja toga za grad Šibenik, a siguran sam da ćemo u tome i uspjeti. Bivša uprava koja je smijenjena imala je dovoljno vremena da pokrene proizvodnju i da nešto napravi. Napravili su troškove koje ne možemo platiti i uvjeravali predstavnike medija i sindikata da su pokrenuli proizvodnju i osigurali sirovinu. Na žalost ništa od toga nije točno.

-Očito je da Igor Shamis ima poslovnih problema i da nije kupio TLM da bi u njega uložio novac i obnovio proizvodnju. U javnosti se pojavljuju informacije da ozbiljni češki fonda želi od njega kupiti dionice, a da vi to želite spriječiti?

Ma ne postoji nikakav takav interes i to su priče iza kojih se krije interes pojedinaca da preuzmu TLM. Što se tiče češkog investicijskog fonda, gospoda iz jednog sindikata koji ga gorljivo zagovaraju bi trebali znati barem najosnovnije, a to je, da nije riječ o češkom fondu, već da se radi o d.o.o-u iz Hrvatske, predstavnici kojeg su nas posjetili i u razgovoru s g. Shamisom, ponudili mogućnost da u ime „nekoga“ otkupe od g. Shamisa dionice, i to po simboličnoj cijeni. Pristojno su napustili TLM. Jadranska banka nije s njima u nikakvim pregovorima. Točno je jedino da su se oni najprije obratili Jadranskoj banci zatražila da naprave dubinsko snimanje za potencijalne investitore. Mi nismo imali ništa protiv toga, ali smo tražili da nam se jave kako bismo se mogli za to pripremiti. No oni su došli već s cijenom koju bi platili za dionice TLM bez da su napravili to snimanje. Pitam se koji bi ozbiljan kupac tako ušao u neku tvrtku, bez da zna što je kupio.

-Ako je to točno  zašto se iz tog fonda čijim se imenom javno barata ne ograde od  tvrdnji da žele ući u TLM?
-To se i ja pitam, ali uvjeravam Vas da takva ponuda ne postoji.

Iz kategorije: Vijesti