Datum objave: 13. Kolovoz 2015

Uprava Zagrebmontaže: Radnici Montala i Elemesa ne prihvaćaju nove poslove

Diana Ferić
Diana Ferić

Uprava Zagrebmontaže reagirala je danas zbog jučerašnjeg istupa u javnosti Zdravka Burazera, predsjednika Hrvatskog sindikata metalaca koji je upozorio na to da njihve tvrtke Montal i Elemes počinju otpuštati radnike. Ističu kako su svim radnicima ponudili nove poslove na njihvim gradilištima u Europki, ali da gototovo nitko to nije prihvatio.

„Unatoč svemu i svim neprilikama zadnjih šest godina društva Montal, Elemes i Adrial Plus izvršavaju obaveze prema radnicima i dobavljačima. Bez obzira na stanje u okruženju, neprilike u poslovanju TLM-a, na utjecaj i posljedice svih negativnosti koje su se odrazile na poslovanje Montala i Elemesa društva su očuvana, ali danas traže neodgodivu reorganizaciju i restrukturiranje. Zagreb Montaža, kako bi očuvala ova društva sve ove godine, „pokriva“ gubitke s prihodima iz drugih projekata, gradilišta , uglavnom iz Njemačke. Zagreb Montaža je prvenstveno montažerska tvrtka koja ima gradilišta po cijeloj Evropi ( Njemačkoj, Sloveniji, Škotskoj, Finskoj, Nizozemskoj .. ). U takvoj situaciji stalne su potrebe ZM-a za radnicima metalske struke; bravarima, zavarivačima, cjevarima i slično. Nažalost, u sva ova tri društva ( Elemes, Montal i Adrial Plus ) ne može se gotovo naći niti jedan radnik koji je spreman za rad na montaži na terenu, ni u Hrvatskoj, a kamo li u inozemstvu. Nadalje, radnici unatoč tome što su svjesni poteškoća u Društvu u kojima danas rade nisu voljni prijeći u neko drugo društvo u okviru grupe Zagreb Montaža. Vjerojatno im je „lagodnija“ zaštita u okrilju TLM-a uz sveprisutne borce za prava radnika“, kažu u svom priopćenju.

Podsjećaju da se od 2007. godine vlasnička struktura TLM-a se izmijenila. Upočetku kod kupoprodaje su bili Feal, Aluflexpack, Konstruktor, Dalekovod i Zagreb Montaža, te kasnije Euris ( obitelj Pejcinoski ) pa danas Igor Shamis te da je, kako lažu, jedino Zagreb Montaža ostala i opstala sve ovo vrijeme u kontinuitetu s ciljem ostvarenja konačnog i stabilnog TLM-a bez obzira na sve poteškoće I troškove. Ulaganja ZM-a u TLM kroz različite vidove u ovom razdoblju su premašila 80 milijuna kuna.

„Zagreb Montaža nije u stanju riješiti probleme ovih društava bez cjelovitog rješenja TLM-a niti joj je to obaveza. Zagreb Montaža nema vlasničke udjele u TVP i TPP u koji generiraju glavninu problema i poteškoća. Zagreb Montaža ima različite vlasničke udjele u društvima ex TLM-a Adrial Plus, Montal i Elemes. Ova su Društva ostala nakon reorganizacije TLM-a i izdvajanja osnovne djelatnosti u posebna društva TLM valjanje TVP i prešanje TPP. Društva se po svemu razlikuju prema njihovoj djelatnosti. Nije slučajno da su ova Društva u tvorničkom krugu TLM-a jer pripadaju zaokruženoj tehnološkoj cjelini. Naravno da su ova društva poslovno ili bolje gotovo egzistencijalno povezana s TLM-om pa se onda posljedično i ( loše ) stanje u TLM-u odražava na poslovanje svih društava“, stoji u priopćenju.
 

Iz kategorije: Vijesti