Datum objave: 29. Lipanj 2015

Čopor gradskih mačaka u Šibeniku napada pse! Ništa neobično?

Diana Ferić
Diana Ferić


Nekoliko šibenskih vlasnika pasa koji s njima šeću oko katedrale sv. Jakova doživjeli su proteklih dana pravi šok. Njihove pse napao je organizirani, neustrašivi čopor gradskih mačaka. U tim napadima deblji kraj su izvukli psi od kojih su neki i znatnije ozlijeđeni, a u neugodnoj su se situaciji našli su se i njihovi vlasnici jer su i samo, kako tvrde, bili ugroženi.

O napadima čopora gradskih mačaka na pse u Šibeniku se priča kao u zabrinjavajućoj pojavi, međutim stručnjaci tvrde da u tome nema ništa čudno, da su napadi čopora mačaka prirodna pojava i da mačke znaju biti tako neustrašive da beskompromisno nasrću na pse koji, zbunjeni njihovom agresijom, najčešće uzmiču i bježe s „bojnog polja“ najčešće neozlijeđeni i uplašeni, a u osobito žestokim okršajima i ranama na njuški, leđima i nogama.

„Problem je u tome, - objasnio nam je veterinar Emil Ofner, - što su gradske mačke zapravo divlje životinje koje brane svoj teritorij od uljeza. To nije ni čudno ni neobično. Kada mačke neko područje na kojem imaju sklonište i pouzdan izvor hrane osjete kao svoj teritorij one ga žestoko brane. To su instinkti, a ako osjete da im je teritorij ugrožen budi se psihologija čopora i one ga brane. U slučajevima napada mačaka na pse koje su vlasnici izveli u šetnju napade su vjerojatno isprovocirali psi koji su lajali na mačke ili pokazivali znale agresije prema njima pa su mačke ujedinile snage i napale uljeza.“

Napadi čopora divljih gradskih mačaka na pse stručnjake ne zabrinjava i ne smatraju da bi mačke mogle ugroziti i ljude. Isto tako, tvrde, napadi nisu odraz nekih bolesti nego očekivana prirodna pojava instinktivne obrane teritorija kojeg smatraju svojim. Psihologija čopora i agresivna obrana životnog prostora nisu netipični za mačke koje u neznanju smatramo samotnim životinjama. 

Vlasnicima pasa preporučuje se da izbjegavaju područja na kojima se pojavljuju čopori mačaka jer bi njihovi ljubimci, osobito ako su na povodcu, mogli loše proći. Djelomično dobra vijest je da mačke u pravilu na nekom području koje smatraju vlastitim teritorijem u pravilu ne zadržavaju dugo te da agresivno napadaju isključivo pse koji ugroze njihovo područje te druge mačke koje smatraju konkurencijom ili osjete da područje kojim vladaju ne može prehraniti veći broj mačaka od onih koje tu već žive. 

 

Iz kategorije: Vijesti