Datum objave: 12. Lipanj 2015

Župan Pauk u Poljskoj na Forumu regija uči o decentralizaciji

Šibenik News
Šibenik News

 

Na Forumu regija Poljske i Hrvatske koji se održavao protekla tri dana u Bukowini Tatrzanskoj, a  na kojem sa izaslanstvom Hrvatske zajednice županija boravi i šibensko-kninski župan Goran Pauk, razgovaralo se o financiranju razvojne politike, turizmu i ruralnom turizmu kao bitnom razvoju ruralnog područja, funkcioniranju organizacija proizvođača u sektorima poljoprivrede i prehrambene industrije te načinu zaštite regionalnih proizvoda kao i o regulranju tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

O važnosti i uspješnosti ovog susreta govori i sedam bilateralnih sporazuma proizašlih iz Foruma regija, kao i činjenica da je Poljska spremna podijeliti svoja iskustva s decentralizacijom na velikoj konferenciji koju za rujan priprema Hrvatska zajednica županija, kako bi pomogla Hrvatskoj u što učinkovitijem rješavanju tog gorućeg problema.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić pohvalio je na početku Foruma plodnu suradnju hrvatskih županija i poljskih vojvodstava od kojih naše regionalne jedinice žele učiti, osobito u području decentralizacije, provođenja projekata i povlačenja sredstava iz izdašnih fondova Europske unije.

Vojvodstva upravljaju s 40 posto iznosa ukupnih sredstava koje Poljska povlači iz fondova Europske unije. Ta sredstva u početku su se usmjeravala u razvoj prometne infrastrukture, turizam i modernizaciju poljoprivrede što se pokazalo kao pun pogodak za ravnomjeran rast i razvoj ruralnih sredina, a u razdoblju do 2020. godine ponovno će najviše ulagati u infrastrukturu i okoliš. U programskom razdoblju od 2014. do 2020. godine Poljska će upravljati s 31 milijardom eura kako bi provela 16 operativnih programa i jedan poseban program za razvoj 50 najnerazvijenijih sredina u zemlji. Poljska je školski primjer učinkovite decentralizacije u Europi, primjer na kojem Hrvatska treba položiti svoj ispit reforme regionalne samuprave.

“Ne postoji političar, ni građanin, koji ne razumije da politički ciljevi ne mogu i ne smiju biti iznad ekonomskih ciljeva i interesa lokalne zajednice i građana. Poljska vojvodstva imaju snagu, resurse i nadležnosti za koje se hrvatske županije tek trebaju izboriti. Naš je zadatak da svoje napore usmjerimo na edukaciju, strateško promišljanje i ulaganje u infrastrukturne projekte, poljoprivredu, ribarstvo. Siguran sam da će ova suradnja donijeti odlične rezultate u najavljenom procesu regionalizacije hrvatske samouprave.”, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija te najavio veliku konferenciju o decentralizaciji koja će se u rujnu održati u Zagrebu na kojoj će svoja iskustva iz prve ruke podijeliti i poljski partneri.

Predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske, Jacek Protas, izrazio je zadovoljstvo poljsko-hrvatskom suradnjom i rekao su ove dvije krovne organizacije jedinica regionalne samouprave spremne aktivno se uključiti u provođenje programa gospodarske diplomacije dviju zemalja.

Sljedećem Forumu regija Poljske i Hrvatske domaćin će biti Hrvatska, a glavna tema poticanje gospodarstva kroz aktivnosti regionalne samouprave.
 

Iz kategorije: Vijesti