Datum objave: 09. Lipanj 2015

Šetnica u kanalu svetog Ante nagrađena nagradom Artur Društva arhitekata

Diana Ferić
Diana Ferić

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) dodijelilo je projektu šetnice u kanalu svetog Ante prestižnu nagradu ARTUR. U kući arhitekture Oris nagradu su preuzeli Tina Dragutin Burić, koordinatorica na projektu, u ime Javne ustanove za zaštićene djelove prirode, autor projekta arhitekt Nikola Bašić u ime tvrtke Marinaprojekt te u ime Šibensko-kninske županije zamjenik župana Zoran Smolić.
ARTUR (arhitektura u turizmu) je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju. Svrha programa je identificiranje najboljih praksi, održivih i dobro planiranih, integriranih arhitektonskih realizacija. Posebna pažnja usmjerena je na projekte koji uključuju lokalnu zajednicu, građane, turističke zajednice i druge organizacije, te podržavaju multidisciplinarni pristup.

 

Šetnica u kanalu sv. Ante projektirana je u suradnji s lokalnom zajednicom te brojnim dionicima u turizmu i zaštiti prirode, uz poštivanje prirodnog i povijesnog okruženja. Izgledom i korištenim materijalima, ostavlja dojam kao da je tu oduvijek. Gotovo svi zahvati izvedeni su od materijala koji se mogu pronaći u neposrednom okruženju. Prostor je bez ograničenja, u svako doba i na cijelom području, dostupan lokalnoj zajednici, turistima, sportašima i rekreativcima. Svi razvojni planovi Javne ustanove predviđaju zadržavanje takvog koncepta.

 

Lokalna zajednica i turisti prepoznali su takav ambijent o čemu svjedoči više desetaka tisuća posjeta na godišnjoj razini. Danas smo dobili potvrdu i od strane struke da smo bili u pravu kad smo se odlučili za koncept zaštite ovog iznimno vrijednog prirodnog područja, uz minimalne intervencije te održivo korištenje. Prostor je prihvaćen kao svojevrsni dnevni boravak građana i posjetitelja. Nadamo se da ćemo kroz iduće faze projekta dobiti priliku da prostor oplemenimo u skladu s prirodom te ga učinimo još atraktivnijim lokalnoj zajednici i turistima, priopćili su iz Ureda župana Šibensko – kninske županije.

 

Iz kategorije: Vijesti