Datum objave: 02. Lipanj 2015

Pazite kako i gdje roštiljate, za izazivanje požara prijeti vam i do 60 dana zatvora!

Šibenik News
Šibenik News

 

Iz Policije šalju upozorenje vezano za zabranu paljenja vatre na otvorenom prostoru na našem području.

Kako je u ovo vrijeme povećana mogućnosti izbijanja požara na otvorenim prostorima, iz PU Šibensko-kninske upozoravaju da je od 1. lipnja do 31. listopada, za područje županije sukladno Županijskoj odluci o mjerama zaštite od požara na otvorenim prostorima, zabranjeno svako loženje vatre na otvorenom prostoru, osim iznimno upotrebu roštilja i gradela na okućnicama u naseljenim mjestima ako je očišćeno okolno zemljište i osigurana odgovarajuća količina vode za gašenje i polijevanje pepela, odnosno osigurano priručno sredstvo za gašenje vatre. Za svako loženje vatre na otvorenom prostoru je potrebno pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe.

Bitno je napomenuti da je za sve građane koji se ne budu pridržavali ove Odluke zapriječena novčana kazna za fizičke osobe u iznosu od 500,00 do 2.000,00 kuna. Isto tako, Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara predviđena je za fizičku osobu novčana kazna u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, a u slučaju nehaja u iznosu od 2.000,00 do 15.000,00 kuna. Nadalje novčanom kaznom od 15.000,00 do 150.000,00 kuna kaznit će se pravna osoba koja propustom izazove požar, odnosno od 2.000,00 do 15.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Osim toga ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom za koje se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.


Stoga, kako bi zaštitili živote, zdravlje, sigurnost ljudi i životinja, imovinu, okoliš i prirodu pozovite građane da uz pažnju i oprez, poštujući zakonske odredbe izbjegnu neželjene posljedice koje mogu nastati požarom - stoji u policijskom priopćenju

 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: