Datum objave: 27. Svibanj 2015

FOTO Zavirite u bogatu građu samostanskog muzeja sv. Frane koji uskoro otvara svoja vrata

Diana Ferić
Diana Ferić

 

Jedna od najvećih riznica crkvenog i nacionalnog blaga koja se stoljećima krije u Samostanu svetog Frane u Šibeniku bit će za tjedna dana dostupna javnosti jer se u tom prostoru otvara Muzej svetog Frane. U njemu će biti prikazane vrijedne knjige, ali i drugi eksponati, a neki sadržaji, poput notnih zapisa će bit i interaktivni i moći će ih se i slušati, kako je na današnjoj konferenciji za novinare najavio fra Ivan Bradarić, gvardijan samostana sv. Frane u Šibeniku. "Nije riječ samo o sakralnim nego općim vrijednostima koje moraju biti dostupne svima i zbog toga smo našu vrijednu zbirku odlučili pokazati javnosti", kazao je.

Iza tog projekta stoji Hrvatska provincija svetog Jerolima, Muzej je osmislio šibenski umjetnik Antonio Šunjerga, a na vizualnom identitetu radili su i Valentin Celić i Zdenka Bilušić. Za logo Muzeja je, kako je objasni Celić, uzet logo s jedne vrijedne knjige na glagoljici koja je povezana s navodnim incidentom koji s dogodio u 19 stoljeću, kada je knjižnicu u samostanu svetog Frane posjeti Ivan Kukuljević. Navodno je od te vrste knjiga koje su njega zanimale, nakon njegovog odlaska ostala samo ta koja je sačuvana i do danas, a jedna je svećenik tim povodom savjetovao gvardijane ostalih samostana da budu oprezni kada nekog puštaju u samostanske knjižnice i zbirke ostalih predmeta.

Antonio Šunjerga je objasnio kako se Muzej sastoji od četiri cjeline uz samostanski mediteranski vrt, a vrijedne knjige koje su se stoljećima prikupljale u biblioteci bit će dostupne u jednoj od cjelina. Jedna od najvećih vrijednosti tog samostana je originalna Šibenska molitva, stihovani, molitveni tekst iz sredine 4. stoljeća , jedna od prvih poznatih latiničnih jezičnih i književnih spomenika. Zanimljivo je i da se u Muzeju biti na nosačima zvuka dostupe skladbe koje su snimljene upravo za tu prigodu po starim notnim zapisima pronađeni u toj knjižnici.
Gvardijanu i njegovim suradnicima u pripremama za otvaranje muzeja, kako je danas posebno istaknuo, puno je pomogao Hrvoje Zekanović, potpredsjednik Društva "Juraj Dalmatinac". Muzej će za turiste i sve ostale posjetitelje biti otvoren, 3 lipnja.
 

Iz kategorije: Vijesti