Datum objave: 26. Svibanj 2015

Gradski vijećnici prihvatili novog partnera na Obonjanu koji će razvijati turizam za mlade

Diana Ferić
Diana Ferić

Ulaskom novog partnera u Projekt Obonjan rivijera, tvrtke Šibenik projekt i Zaključkom na sporazumom rješenje odnosa u tom projektu koji je danas, većinom glasova, prihvatio Gradsko vijeće Grada Šibenika završena je, ustvrdio je gradonačelnik Željko Burić saga koja traje o 2008. godine. Oporbeni vijećnici SDP -a HNS-a, Nezavisne liste Stipe Petrine bili su suzdržani kao i reformist Petar Baranović koji je u početku pohvalio aktualnu gradsku vlast što je uspjela izvući Grad Šibenik iz prethodnog, po njegovom mišljenju, izrazito nepovoljnog ugovora kojim je Sunčani Hvar dobio pravo građenja na Obonjanu. Oporbeni vijećnici su uglavnom kritizirali taj stari ugovor jer je, kako su kazali, bio potpisan na štetu Grada Šibenika, ali i ni današnji zaključak nije ima dao dovoljna jamstva da je Grad Šibenik potpun zaštićen pa za njega ipak nisu digli ruku. Nezavisna Iris Ukić Kotarac je primijetila da i taj stari problematični ugovor i novi Zaključak tumači i priprema isti čovjek, Tihomir Paškov, pročelnik gradskog Odjela za imovinsko pravne poslove.

 

Gradonačelnik Burić je objasnio kako je pristanak na to novo sporazumno rješavanje odnosa u Projektu Obonjan rivijera Grad Šibenik uvjetovao da se sve dosadašnje međusobne tužbe te da Grad Šibenik ne trpi nikakvu štetu. Novi partner Šibenik projekt preuzima otplatu kredita od 11 milijuna kuna koji je do sada vraćao Grad Šibenik kao i obvezu gradnje vodovoda do Obonjana vrijednog 25 milijuna kuna. U projektu i dalje ostaje tvrtka Projekt Šibenik koja je prije bila u vlasništvu Milana Arnautovića, ali je on to prodao privatniku, odnosno privatnom partneru, koji se spominje novo uspostavljenim odnosima, ali nitko na sjednici niti pitao niti spomenuo o kome je riječ. Tvrtka Šibenik projekt sada je registrirana u Vodicama, a u Obonjan će navodno biti uložen britanski kapital i to u razvoj turizma za mlade.

 

Projekt Šibenik je od Sunčanog Hvara odnosno Obonjana rivijere preuzeo pravo građenja na Obonjanu. Grad Šibenik ne mora vratiti Obonjan Rivijeri 5 milijuna kuna koji su uplatili na početku projekta u gradski proračun.

 

Gradonačelnik Burić je istaknuo kako je Grad Šibenik zatražio stručno mišljenje Pravnih fakulteta u Splitu i Zagrebu i jednog uglednog odvjetničkog ureda koji nisu imali nikakve primjedbe na Zaključak o suglasnosti na sporazumno rješenje odnosa u Projektu te da nema prepreka da Projekt Šibenik nastavi s tim projektom. Prema najavama novog investitora na Obonjanu će se godišnje ostvariti najmanje 120 000 noćenja, a Šibenik će postati regionalnim centrom turizma za mlade.
 

Iz kategorije: Vijesti