Datum objave: 24. Svibanj 2015

Prerada smilja sve više privlači poduzutnike:U pogon u Kistanjama uloženo milijun kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Pogon za preradu smilja ukupne vrijednosti milijun kuna otvoren je dana su Kistanjama, a vlasnik je Milivoj Macura jedan od najvećih otkupljivača smilja u Hrvatskoj. U pogonu će biti zaposleno trideset stalnih radnika i oko 500 berača-sezonaca iz cijele Hrvatske. Macura ima svoje nasade , ali i dio smilja otkupljuje od mještana koji su na svojoj zemlji zasadili sadnice ovog eteričnog bilja.

 

"Imamo dosta kooperanata, a smilje ćemo otkupiti i od Hrvatskih šuma. Dnevno će se u ovom pogonu ,u dvije smjene, moći preraditi 20 tona smilja. Ovo puno znači za našu općinu s velikim brojem nezaposlenih. Omogućit će ljudima da napuštenu zemlju obnove i zasade sadnice smilja od kojih će na kraju moći živjeti", rekao je Milivoj Macura.
I načelnik Kistanja Goran Reljić kaže kako je ovaj projekt od velikog značaja za ovaj kraj. Ističe kako je Kistanje postalo jedno od jačih otkupnih centara smilja u ovom dijelu Europske unije. Naime, analizama Hrvatskih šuma iz 2013. godine, na ovom je području ubrano oko 280 tona smilja.

 

Milivoj Macura nema problema s plasmanom eteričnog ulja na tržište. Potrebe, prije svega kozmetičke industrije, a u posljednje vrijeme sve više i prehrambene, su velike. Eterično ulje smilja iz Kistanja plasira se uglavnom u Belgiju.

Na današnjoj svečanosti otvaranja pogona za preradu smilja bili su i čelnici Šibensko-kninske županije, župan Goran Pauk i njegovi zamjenici Tomislav Vrdoljak i Mirko Rašković, prenosimo s Radio Knina.

Iz kategorije: Vijesti