Datum objave: 20. Svibanj 2015

Ministarstvo pomorstva dalo 878 000 za eko brodove za šibenske otoke

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenki projekt „lntermodalni urbani ekološki sustav javnog prijevoza autobusima i brodovima-UrbEco“, kojji predviđa uvođenje brzih ekološkim brodova za šibenske otoke podržalo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture s oko 878 000 kuna koje su bespovratne. Ugovor su danas, u Uredu šibenskog gradonačelnika, uz nazočnost predstavnika projektnih partnera – Branke Juričev Martinčev gradonačelnice Grada Vodica i župana šibensko-kninske županije Gorana Pauka, potpisali ministar pomorstva, prometa i infrastrukture dr.sc. Siniša Hajdaš Dončić i zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika mr.sc. Danijel Mileta.

 

„Prije godinu dana Vlada Republike Hrvatske donijela je Strategiju prometnog razvoja Republike Hrvatske i upravo je taj dokument podloga za odobrenje projekata iz Operativnog programa Promet 2007.-2013. Hrvatskoj na raspolaganju, do 2020. g., stoji milijarda i šestsotina milijuna kuna za projekte urbane i regionalne mobilnosti. Šibenski projekt zadovoljio je sve kriterije javnog poziva, uz još 10 korisnika, dobio podršku ministarstva, odnosno Europske komisije, u 85% tnom iznosu, i meni je osobno jedan najdražih projekata od ovih 10 koji su prošli aplikaciju, jer, ne samo da objedinjuje javni gradski prijevoz na kopnu, nego ga širi i na brodove“, kazao je mistar pomorstva, prometa i infrastrukture dr.sc. Siniša Hajdaš-Dončić.

Projekt je financiran iz strukturnih fondova i Kohezijskog fonda EU u sklopu programa 2007.-2013, a prijavljen je na Poziv za Pripremu projekata iz područja integriranog prometa i održive regionalne / urbane mobilnosti - Operativni program „Promet“ 2007. - 2013. Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta zahvalio je ministru na potpori i prepoznavanju šibenskog projekta kao dobro pripremljenog i perspektivnog u smislu povlačenja sredstava EU. „U Gradu Šibeniku imamo princip da na jednu kunu proračunskog novca, povučemo još jednu bilo izravno iz fondova EU, bilo posredstvom naših ministarstava, hrvatskih agencija. Projekata je puno, sredstava ima, a mi smo ponosni što imamo ljude koji znaju napisati kvalitetne projekte. Ovaj projekt će nam pomoći da riješimo probleme postojećeg gradskog prometa, a poseban je zato što naše otoke želimo povezati s kopnom kao dio sustava javnog gradskog prijevoza. Tu želimo i Vodice, odnosno otok Prvić, uvezati i zato smo pozvali Grad Vodice da nam budu partneri.“, naglasio je Mileta te zamolio ministra da pomogne Gradu Šibeniku u realizaciji sporazuma s Hrvatskim cestama za čvorove Njivice i Rokići.

Gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev izrazila je zadovoljstvo što su Vodičani, točnije otok Prvić, uključeni u ovaj projekt: „Na Prviću imamo dva naselja Prvić Luku i Prvić Šepurinu s oko 400 stanovnika koji će ovim projektom dobiti bolju, kvalitetniju povezanost s kopnom. Hvala ministru i na podršci projektu vodičke obilaznice za koji bi, kako smo sada imali prilike čuti, do 15. lipnja trebao biti raspisan poziv za izvođača radova.

„Zahvaljujem Vam na podršci projektima na području Šibensko-kninske županije, posebice projektu UrbEco, kao i projektu vodičke obilaznice. U razgovorima s ministarstvom prihvatili smo model koji je, zapravo, ispravan put u pripremi projekata, a to je izrada master-planova razvoja prometa za područje regije, odnosno nekoliko županija; predstoji nam u tom smislu povezivanje sa Splitsko-dalmatinskom županijom.“, kazao je župan Goran Pauk naglašavajući posebno važnost cestovnog pravca Luka Šibenik-Šibenik-Drniš-Knin-granica podržavaju zamolbu Danijela Milete da Ministarstvo pomogne u uređenju čvorova Njivoce i Rokići za što postoji ugovor s Hrvatskim cestama.

Projekt „lntermodalni urbani ekološki sustav javnog prijevoza autobusima i brodovima-UrbEco“ vrijedna je oko milijjun kuna, a preostali dio financirat će Grad Šibenik. Partneri Grada Šibenika u projektu su Šibensko - knins
 

Iz kategorije: Vijesti