Datum objave: 20. Svibanj 2015

"Okusi Mediteran" u Šibenik dovodi čuvene chefove, mediteransku tržnicu, degustacije vina ...

Diana Ferić
Diana Ferić

"Zvjezdani chefovi pod zvjezdanim nebom", jedinstveni kulinarski spektakll na tvrđavi svetog Mihovila na kojem će svoje umijeće pokazati trojica čuvenih chefova okrunjenih Michelinovim zvjezdicama i to San Degeinbre iz Belgije te Lionel Levy i Guillaume Sourrieu iz Francuske sigurno će biti za Šibenčane i goste Šibenika jedna od najzanimljivijih događanja četverodnevnog festivala Okusi Mediteran koji će se održati u Šibeniku od 28. do 31. svibnja.

 

Posjetitelji će moći i degustirati pripremljena jela. Ulaznica će biti 100 kuna, a članovi Društva prijatelja tvrđave svetog Mihovila imat će 50 posto popusta. Naime, Odjel za fortifikacije šibenskog Muzeja jedan je od partnera tog festivala jer on, kako je naglasila Gorana Barišić Bačelić, voditeljica tog odjela, sadrži zanimljive i za tvrđavu jedinstvene programe poput tog gastro spektakla. Na tvrđavi će biti organiziran i festival vina koji će se moći posjetiti uz kupnju redovne ulaznice za Tvrđavu kao i izložba Forme, poezije upisane u organskom obliku.

 

Program tog festivala, koji se uz potporu Grada Šibenika, Muzeja Grada Šibenika i šibenske Turističke zajednice, održava u Šibeniku drugi put predstavljena je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su osim organizatorice Ingrid Badurina bili i Mirjana Žurić, pročelnica Ureda za društvene djelatnosti Grada Šibenika, Gorana Barišić Bačelić, voditeljica Odjela za fortifikacije Muzeja Grada Šibenika i Dino Karađole, direktor TZ. Mirjana Žurić i Dino Karađole su istaknuli kako su gastronomija i gastronomska tradicija važan dio turističkog brenda Šibenika. Ingrid Badurina je podsjetila je je smisao Festivala predstaviti, promovirati i očuvati tradicionalnu kuhinju , lokalne proizvode i mediteransku prehranu koju je UNESCO zaštitio kao nematerijalnu baštinu. Izrazila je zadovoljstvo što se ove godine uključilo puno više domaćih ugostitelja.

 

Tako će osam restorana , u sklopu projekta Prijatelj festivala, za vrijeme njegovog održavanja nuditi domaća jela po popularnim cijenama. Bit će organizirano i predstavljanje francuske kuhinje, ali samo za sponzore i druge VIP goste, Naime Festival Okusi Mediterana je partner Fetivala Randez - vous, festivala Francuske koji se od svibnja do rujna održava u Hrvatskoj.

 

U sklopu Festivala bit će organizirana i mediteranske tržnica i Italija fest, sajam na kojem će jedna talijanska agencija prodavati talijanske gastronomske proizvode. Bit će organiziran i okrugli stol na temu "Mediteranska prehrana - kako je sačuvati" na kojem će gostovati renomirani stručnjaci za tu temu kao i vođene vinske degustacije
 

Iz kategorije: Vijesti