Datum objave: 17. Travanj 2015

Učenici s intelektualnim teškoćama iz cijele Hrvatske Šibenčanima predstavili svoje proizvode

Diana Ferić
Diana Ferić

Državna smotra radova učenika s intelektualnim teškoćama iz cijele Hrvatske, koji se obrazuju za strukovna zanimanja, održana je jutros u perivoju Roberta Visianija , a domaćin je Centar za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“. Svoje su radove izložili su polaznici 22 srednje strukovne škole iz Hrvatske – od ručnih radova, kolača i suvenira do sušenog voća koje proizvodi Centar za obrazovanje Šubićevac. Po riječima Branke Bego, ravnateljice šibenskog centra park Roberta Visianija izabrali su za lokaciju kako bi Šibenčanima približili sve što nastaje vrijednim radom osoba s intelektualnim teškoćama, ali i kako bi svojih gostima pokazali ljepote Šibenika i njegove znamenitosti.
Smotru je službeno otvorila Anka Slošnjak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom riječima podrške i zahvale učenicima i mentorima. „ Cilj smotre je promovirati učenička znanja i vještine u strukovnim zanimanjima za koja se obrazuju te pomoći djeci u snalaženju na tržištu rada.“, rekla je Slošnjak.

„Osobe s poteškoćama u razvoju imaju poseban talent i osjećaj, a mi kao društvo imamo zadatak prepoznati njihove sposobnosti i olakšati im funkcioniranje u životnom i radnom okruženju.“, rekao je u prigodi svečanog otvorenja zamjenik gradonačelnika Nikica Penđer, dodavši da je poražavajuća činjenica da osobe s poteškoćama u razvoju zapošljavamo po sili zakona, a ne zbog njihovih znanja i vrijednosti.

Podršku učenicima i njihovim mentorima prigodnim riječima iskazali su i zamjenik župana Šibensko- kninske županije Zoran Smolić, predstavnik splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje, Marina Redžek Cvetko, stručna savjetnica u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, te u ulozi domaćina Branka Bego, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac.
 

Iz kategorije: Vijesti