Datum objave: 06. Travanj 2015

Biskup Ivas: Najstrašniji grobovi oni su u rodilištima širom svijeta

Diana Ferić
Diana Ferić

Uskrsno slavlje u katedrali Svetog Jakova u Šibeniku u nedjelju 5. travnja predvodio je šibenski biskup Ante Ivas. U uvodnom djelu slavlja biskup je kazao kako je Isus uskrsnuo da u naš ljudski nered unese red Božji. Isus je naš mir koji govori da na ovoj zemlji ima šanse životu jer je zemlja djelo njegove ljubavi. U homiliji je ukazao kako je Isus ovih svetih dana želio da ga susretnemo. Želio je da ga susretnemo na Cvjetnicu, u dvorani Posljednje večere, ispod križa na Veliki petak. Želio je da ga susretnemo položenog u grob. Isus nas je doveo i ovoga dana da slavimo Uskrs da nam obriše suze i da u nama sve zaigra od slavlja života u izobilju, prenosi IKA.

I danas uskrsni događaj zbunjuje. Neki i danas uporno viču Bog je mrtav. Uskrsnuće je priča i prevara. Mnogo je danas nevjernih Toma, razočaranih vjernika i bjegunaca. U našem svijetu sve više je grobova. Najstrašniji su oni u rodilištima svijeta, upozorio je biskup. Istaknuo je kako u svijetu ima sve više širitelja nekulture smrti, mržnje netolerancije, trgovine ljudima, gramzljivosti i fanatizma svake vrste.

Potom je ukazao kako uskrsno evanđelje poručuje da ne bježimo od Isusova groba. To nije prevara ni utvara. Sagnimo se ponizno i uđimo u Kristov grob jer Krist nas može osloboditi svih povoja i ubrusa smrti. Susret s Kristom i život po njegovu primjeru život je u ljubavi koja se daje i žrtvuje. Uskrsnuće je jedini izlaz iz umiranja središnja je poruka Uskrsa, kazao je biskup. Uđimo u Kristov grob i povjerujmo da je Krist Božji odgovor kako je život jači od smrti, da smo u uskrslom Isusu bogatiji nego što vjerujemo. Uskrs je himna Bogu i njegovoj ljubavi, a jednako tako čovjeku i zemlji jer sve je Uskrsom spašeno. Uskrs vodi iz nepravde svijeta. Uskrsli dolazi i želi putovati sa nama. On je sa nama na našim oltarima i obiteljima. Šalje nas po svemu svijetu živjeti i propovijedati evanđelje života mira i ljubavi, poručio je biskup.

Nakon misnog slavlja koje je uveličao Mješoviti katedralni zbor, vjernici su tradicionalno u dvorani biskupske palače biskupu Ivasu osobno čestitali svetkovinu Uskrsa.

 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti