Datum objave: 07. Ožujak 2015

Šime Zenić ponovno izabran za predsjednika Udruge kapetana i časnika

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Izbor Šime Zenića koji se u šibenskoj bolnici bori za život znak je potpore njegovih kolega i želja da se što prije oporavi i vrati među njih. Kapetan Šime Zenić, idejni začetnik i utemeljitelj Udruge pomorskih kapetana i časnika Šibenik danas je Izbornoj skupštini te udruge ponovno izabran za njenog predsjednika iako se u šibenskoj bolnici bori s teškom bolešću. Šibenski pomorski kapetani i časnici željeli su mu dati podršku da izdrži i ponovno se vrati među njih, ali i izraz priznanja za sve ono što je do sada učinio za šibenske i hrvatske pomorce. Uz Šimu Zenića kao predsjednika Udrugu pomorskih kapetana i časnika Šibenik u naredne će četiri godine voditi članovi Izvršnog odbora Jadran Škugor, Igor Stančić, Branko Skorić, Frane Plećić, Ante Gović i Saša Juran, a u Zajednici udruga pomorskih kapetana Hrvatske šibenske će kapetane i pomorske časnike zastupati Gordan Baraka, Janez Lakoš i Jadran Škugor koji će zamjenjivati Šimu Zenića.

Ova udruga koja je postala jednim od posljednjih čuvara šibenske pomorske tradicije namjerava se ubuduće više angažirati na afirmaciji pomorstva kao profesije strahujući da bi i Šibenik i Hrvatska mogli ostati bez mukotrpno stečenog ugleda grada i zemlje iz koje dolaze vrsni pomorci. Osim toga udruga će se angažirati na učinkovitijoj zaštiti hrvatskih pomoraca i njihovih prava kako u Hrvatskoj tako i na svim morima svijeta.
Šibenska udruga trenutno ima 45 članova od kojih je na današnju Izbornu skupštinu došlo sedamnaest, dok su ostali rasuti širom svijeta pa su se svojim kolegama pridružili posredstvom interneta i društvenih mreža.
Na današnjoj skupštini šibenski pomorski kapetani i časnici obvezali su se da će aktivno pomagati Gradu Šibeniku u gradnji i opremanju galije sv. Jurja te posebno na edukaciji i obuci članova buduće posade galije. Osim toga prihvaćen je prijedlog Gordana Baraka de se Udruga pomorskih kapetana i časnika Šibenik priključi šibenskom Rotary klub u akciji postavljanja spomen ploča u svim gradovima na istočnoj obali Jadranskog mora čije su galije sudjelovale u znamenitoj Lepantskoj bici koja je odlučivala o sudbini Europe.

Iz kategorije: Vijesti