Datum objave: 05. Ožujak 2015

Šibenska gimnazija za sada ne treba prijemne ispite zbog navale učenika

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Šibenska gimnazija, s obzirom na broj osmaša koji se prijavljuju za upis posljednjih godina sigurno neće biti među srednjim školama u Hrvatskoj koja će tražiti uvođenje prijemnog ispita, kazala nam je Ivanica Belamarić, ravnateljica Gimnazije nakon što je ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar najavio da će se za neke škole koje imaju veliki pritisak učenika s visokim ocjenama pa se uspijevaju upisati samo oni ne s prosjekom 5.0 svih godina školovanja.
„Treba pričekati Pravilnik o upisima koji će biti objavljen najkasnije za mjesec dana i u njemu će točno stajati u kojim slučajevima srednje škole mogu zatražiti uvođenje prijemnog ispita. Nama se posljednjih nekoliko godina prijavi točno onoliko učenika koje možemo upisati tako da nam prijemni upis za selekciju ne treba, ali tko zna što će se ubuduće događati. Možda se, nakon što sljedeće akademske godine proradi Studij energetske učinkovitosti u Šibeniku pojača interes za upis u Gimnaziju“, ističe Ivanica Belamarića.
Prije pet šest godina bio je veći interes za upis u šibensku gimnaziju. No situacija se promijenila pa se osmaši, što zbog financijske krize što zbog nekih drugih razloga, okreću srednjim školama s kojima mogu odmah naći posao“, objašnjava Ivanica Belamarić.

Ministar Mornar je, najavljujući mogućnost uvođenja prijemnog ispita kazao kako to može biti slučaj u vrlo malom broju škola, poput 15. Gimnaziji u Zagrebu u koju se sada teško da može upisati itko tko je u osnovnoj školi dobio i jednu četvorku iz tjelesnog odgoja. 
Ministar je, kako je objavljeno, otkrio i kako će se srednje škole moći same zaštititi od neznalica jer će imati mogućnost samostalno odlučiti koliki će im bodovni prag biti potreban za upis.

 
 

Iz kategorije: Vijesti