Datum objave: 25. Veljača 2015

Rikard Marenzi, predsjednik PK More uputio otvoreno pismo gradonačelniku!

Diana Ferić
Diana Ferić

Otvoreno  pismo  gradonačelniku  Željku  Burića  zbog njegova izjave da će se klubovi u istom sportu u Šibeniku  ujediniti uputio je danas Rikard  Marenzi , predsjednik Plivačkog kluba  More. Prenosimo ga u  cijelosti:

"Obraćam vam se s dužnim poštovanjem kao javnim osobama koje stvaraju i utječu na javno mnijenje. Naime, ne mogu mirno promatrati, a da ne reagiram na vaše zadnje izjave koje su u najmanju ruku ishitrene i neprofesionalne. Radi se o vašim izjavama na svečanom proglašenju sportaša i primjera radi, navodim izvadak  s portala:

Plan je da do kraja godine ujedinimo šibenske klubove, u onim sportovima gdje se klubovi duplaju.  Nismo bogati da možemo imati dva vaterpolska, gimnastičarska i plivačka kluba, premali smo grad za to. Da je zajedništvo najbolje rješenje pokazali su tenisači koji su se prije nekoliko mjeseci udružili u TK Šubićevac – rekao je Jurić koji do kraja godine očekuje da se vodstva klubova dogovore oko ujedinjenja.“

Ili nastavak:

„Ako se klubovi ne dogovore, i Grad i Zajednica sportova mogu odlučiti kome će dati novac, odnosno mogu se opredijeliti koga će financirati. Zagreb je to napravio s košarkom, s Cibonom i Cedevitom – istaknuo je Jurić.“

Ako stvarno želite napraviti promjene, zar nije normalno da prvo razgovarate s klubovima i njihovim predstavnicima, a ne započeti kampanju, praktično s inkvizicijskim metodama prijetnja i ucjena.

Ne možete istim aršinom mjeriti sve slučajeve i nazivati ih „taštinom, sukobom karaktera i svaštarenjem“. Nisu u istom slučaju individualni i kolektivni natjecateljski sportovi!

Gospodo, maknite politiku iz sporta!

Imali ste priliku srediti situaciju oko vaterpola na samom početku, ali ste je propustili, da ne kažem i uvjetovali. U onim rijetkim pravilnicima koje ima Zajednica sportova Grada Šibenika, kaže da se klub može financirati ako je najmanje 3 godine njen član. Zašto se niste toga držali, počevši od košarkaših klubova do zadnjeg slučaja vaterpolo kluba Adriatik?  Ili možda sljedeći primjer, hoćete li zatražiti ukidanje „dupliranja“- (kako vi zovete ono što drugi zovu različitost u stvaranju i radu) i ujediniti SDD HNK Šibenik i NK Šubićevac kojima ste prošle godine dodjelili 461.000kn prvom i 394.000kn drugom klubu (da li su to dva kluba?)?

Gospodo, kad ste krenuli u akciju i javno obznanili svoje namjere, da li ste promislili hoćete li napraviti štetu pojedinim klubovima. Hoćete li pokolebati i one rijetke sportske donatore svojim izjavama o jednostranim budućim potezima?

Na kraju dao bih vam savjet: da se Grad Šibenik napokon odredi prema sportu i pojedinim granama u sportu i da se konačno započne financirati sport, a ne klubovi! Odredite kriterijima novac za pojedine grane sporta, a neka klubovi (ako ih ima više) donesu svoje pravilnike-kriterije za unutarnju podjelu, pa će nastati potreba za ujedinjejem tamo gdje stvarno ta potreba postoji.

Riječi su vam puna hvale za sport i njegovo značenje za Grad Šibenik, ali nisam čuo ono što sport stvarno zaslužuje, kao i grad Šibenik uostalom, a to je da sport može biti jedna od bitnijih odrednica gospodarskog razvoja Grada Šibenika na kojeg će se nasloniti turizam i zdravstvo, zajedno s razvojem novog sveučilišnog centra i energetskog fakulteta. A za to su  potrebna znanja, razne vještine i sposobnosti i na kraju najvažnije: klima koja omogućava sinergiju razvoja. Pravac kojim ste vi naumili daleko je od stvarnih problema u sportu, a time i društvu.

 

Iz kategorije: Vijesti