Datum objave: 24. Veljača 2015

Šibenčani zakazali: Malo hrane za Gunju stiglo u Crveni Križ

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Vrlo mali broj Šibenčana odazvao se do sada pozivu Hrvatskog Crvenog križa da doniraju hranu za stanovnike Gunje koji su stradali u poplavama lanjskog proljeća. U šibenski Crveni križ stiglo je dosada svega nekoliko paketa hrane, pa apeliraju na građane da i ovog puta pokažu solidarnost i pomognu s donacijama hrane koja je trenutno najpotrebnija. Skladišta HCK -a su prazna.

U Gunji još uvijek 443 ljudi ne može opstati bez pomoći u hrani, a to se prvenstveno odnosi na one koji žive u kontejnerskim naseljima. Javna kuhinja u Gunji mora i dalje za te ljude pripremati tople obroke, a HCK čini sve da se ljudima iz kontejnerskih naselja osiguraju paketi pomoći, priopćio je HCK.

"Naša skladišta su prazna, hrana koju HCK nabavlja dolazi prvenstveno iz Robnih rezervi, a ostatak potrebne hrane kupuje od prikupljenih sredstava pomoći", kaže se u priopćenju.

O neodrživosti takvog modela HCK je odavno obavijestio sve nadležne institucije i već se mjesecima pokušava pronaći rješenje kako bi se Gunjanima, ali i ostalom stanovništvu s poplavljenog područja, omogućio normalan život.

"Na tragu smo rješenja. Znamo da je Vlada raspravljala o našem dopisu u kojemu tražimo pomoć za te ljude. Građani Hrvatske već su se nemjerljivo iskazali kada je trebalo pomoći osobama s poplavljenih područja, a sada problem trebamo riješiti sustavno i koordinacijom svih institucija koje su zadužene za pravednu raspodjelu pomoći", poručio je izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt.

Građani koji žele pomoći mještanima posavske Županje sve informacije mogu potražiti na internetskoj stranici HCK-a na kojoj je objavljen popis artikala koji su potrebni osobama s poplavljenog područja. Potrebne namirnice građani mogu dostaviti u najbliža društva Crvenoga križa.

Uz pomoć građana, HCK je mještanima s poplavljenih područja dosad donirao više od 952 tone hrane i više od 531 tone higijenskih potrepština. U prvome krugu stradalima je isplaćeno 34.434.000 kuna novčane pomoći, a u drugome krugu 25.000.000 kuna, kako je prije nekoliko dana javila Hina.

Iz kategorije: Vijesti