Datum objave: 27. Siječanj 2015

Veliko zanimanje Šibenčana za mjere aktivne politike zapošljavanja mladih

Diana Ferić
Diana Ferić

Konferencijska dvorana Gradske knjižnice u Šibeniku bila je premala da danas primi sve koji su htjeli čuti ministra rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji je prezentirao mjere aktivne politike zapošljavanja, s posebnim naglaskom na Garanciju za mlade i fiskalne olakšice za poslodavce. Gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić iskoristio je tu priliku kako bi predstavnicima ministarstva, lokalne samouprave, poslodavcima i zainteresiranoj javnosti, ponosno obznanio kako je od danas Šibenik sveučilišni grad, što potvrđuje kako Grad Šibenik ima jasnu viziju za mlade ljude koje nastoji zadržati u rodnom gradu.
Ministar Mrsić je posebno siknuo važnost osnivanja sveučilišta u Šibeniku i „ pozvao“ se na na njegovo otvaranje. Istaknuo je kako je glavni cilj mjera zapošljavanja mladih omogućiti im da nađu posao u svojoj domovini, a Garancija za mlade dati im priliku da najkasnije u 4 mjeseca od završetka školovanju dobiju priliku za rad. Onima koji to ne uspiju jer se njihova zvanja ne traže na tržištu omogućit će se školovanje, ali samo tako što će točno znati što se i gdje traži kako bi mogli izabrati novo zanimanje.
Paralelno s tim mjerama provodit će se reforma najprije strukovnog obrazovanja, a kasnije i visokoškolskog kako bi se uvelo što više prakse jer po sadašnjem sustavu mlade se obrazuje za odlazak na Zavod za zapošljavanje, kazao je ministar Mršić.
Istaknuo je kako je u ovoj godini osigurano čak 1,2 milijarde kuna za sve mjere aktivne politike što je šest puta više nego u 2012.godini.
Prisutni poslodavci i nezaposleni ukazali su ministru na neke nelogičnosti i probleme u primjeni mjera aktivne politike zapošljavanje poput one da se one ne mogu koristiti za ljude koji su primorani zaposliti se na bilo kojem radnom mjestu kada ne nađu posao u struci jer nemaju traženih 30 dana staža na Zavodu za zapošljavanje. Ministar je rekao da su takve direktive E i da se tu ništa ne može promijeniti.

Iz kategorije: Vijesti