Datum objave: 24. Siječanj 2015

Prvi dragovoljci sa šibenskog područja obilježili obljetnicu početka naoružavanja za obranu Hrvatske

Diana Ferić
Diana Ferić

Članovi Odbora prvih dragovoljaca Domovinskog rata za bivšu Općinu Šibenik položili su jutros na spomen križ na Kvanju vijence i zapalili svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje, a u povodom obilježavanja 25. obljetnice početka naoružavanja prvih oko 800 dragovoljaca na šibenskom području u vrijeme kada su počele prijetnje bivše JNA i kada je bilo jasno da je sigurnost Hrvatske upitna, vojska i policija je još uvijek bila pod kontrolom vlasti u Beogradu. Bilo je to u vrijeme kada se Beogradu se održavalo Predsjedništvo SFRJ na kojem se raspravljalo o vojnom udaru na Hrvatsku i hapšenju Franje Tuđmana.

Ne želimo pisati novi povijest, ali želimo da se dokumentiraju na stručni način iskazi svih nas koji smo sudjelovali u tim prvim danima organiziranja obrane kako se s podacima ne bi moglo manipulirati“, kazao je Paško Erak, koordinator tog odbora.
Priča o početku obrane započela je 16. i 17. listopada 1990. godine u selu Mravnice kod Perkovića gdje je prvim dragovoljcima podijeljeno 546 pušaka i 72.000 metaka pa će ove godine, godine na 25. godišnjicu tog događaja, biti obilježeno otkrivanjem spomen ploče i prigodnim programom. Prvih oko 800 pušaka podijeljeno je u tajnosti dragovoljcima na sva punkta u Primoštenu i u hotelu Miran u Pirovcu.

Nakon pokaganja vijenca u crkvi svetog Ante je služena misa zadušnica za sve poginule branitelje.

 

Iz kategorije: Vijesti